Antarktika ekspeditsioon on parim monument Saaremaa päritolu admiralile

Teet Korsten
Copy
David Vseviov: "Aga miks on Bellingshauseni ekspeditsioon sümpaatne − seal ei olnud, nii palju kui olen kursis, koloniaalseid ambitsioone. Võib-olla sealt algabki traditsioon, mis minu teada Antarktikaga seostub, et keegi ei pretendeeri otseselt sellele alale."
David Vseviov: "Aga miks on Bellingshauseni ekspeditsioon sümpaatne − seal ei olnud, nii palju kui olen kursis, koloniaalseid ambitsioone. Võib-olla sealt algabki traditsioon, mis minu teada Antarktikaga seostub, et keegi ei pretendeeri otseselt sellele alale." Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põhjarannik käis mootorpurjekat Admiral Bellingshausen Kroonlinnast pidulikult teele saatmas, mis on austusavaldus Antarktika avastanud Saaremaa päritolu Gottlieb von Bellingshausenile tema ekspeditsiooni 200. sünnipäeval. Teel Kroonlinna vestlesime David Vsevioviga maadeavastamisest, seilamisest, reisihimust ja sellest miskist, mis sunnib kodutanumat hülgama, et suurele tundmatusele vastu astuda.

Kuidas te sõnastaksite peagi algava Antarktika ekspeditsiooni sisu? 

Minule on see üritus sümpaatne juba ainult seetõttu, et ta meenutab meile ajaloost midagi positiivset ja meeldivat. Vaat see on see, millele me võiksime ehitada ka suhted Venemaaga. Sest näiteid, kus meil on midagi ühist positiivset meenutada, on ühest küljest päris palju ja samas jälle − arvestades tänast päeva − võib-olla mitte nii väga. Midagi sellist, mis annab meile jällegi põhjust meenutada − tulenevalt konkreetse inimese, Bellingshauseni teost − sündmusi, mis 200 aastat tagasi aset leidsid: Saaremaal sündinud mees jõuab esimesena Antarktikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles