ÜHE PERE LUGU Väliseesti vabadusvõitleja Juta Ristsoo − Alutaguse kangete naiste soost

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juta Ristsoo elab Viljandimaal, kus vana rehielamu elutoa seinu ehivad Arne Maasiku New Yorgi vaated, mis meenutavad talle kodulinna. "Ütlesin alati, et minu kodumaa on Eesti ja minu kodulinn on New York," räägib 1992. aastal Eestisse kolinud naine, kes renoveerib praegu oma vanaisa ehitatud maja Iisakus.
Juta Ristsoo elab Viljandimaal, kus vana rehielamu elutoa seinu ehivad Arne Maasiku New Yorgi vaated, mis meenutavad talle kodulinna. "Ütlesin alati, et minu kodumaa on Eesti ja minu kodulinn on New York," räägib 1992. aastal Eestisse kolinud naine, kes renoveerib praegu oma vanaisa ehitatud maja Iisakus. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Juta Ristsoo elas üle neljakümne aasta New Yorgis ning on kodustanud endale rehielamu Mulgimaal, aga pole unustanud oma Alutaguse juuri. Ta renoveerib vanaisa ehitatud maja Iisakus ning kirjutab oma vanaemast ja tema kolmest tütrest raamatut. Kõik õekesed lõpetasid Jõhvi gümnaasiumi, ent sõda pillutas nad laiali: kaks sattusid elama Ameerikasse, üks jäi kodumaale.

Kuidas sündis mõte oma suguvõsa neli naist kaante vahele panna?

See idee on mul olnud 4-5 aastat. Mul järeltulijaid ei ole ja ma pean selle kirja panema. Mul on see eelis, et tädi Koidu oli Eesti rahva muuseumi kirjasaatja ning on kirjutanud nii elust Iisakus enne sõda kui ka perelugusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles