Külavanem on juhe elanike ja ametnike vahel

Copy
Marek Kullamägi on veendunud, et paljugi saaksid inimesed ise ära teha, kuid kahjuks ei mõista mitte kõik ja alati, et seni kui me ise liigutama ei hakka, on raske midagi muuta.
Marek Kullamägi on veendunud, et paljugi saaksid inimesed ise ära teha, kuid kahjuks ei mõista mitte kõik ja alati, et seni kui me ise liigutama ei hakka, on raske midagi muuta. Foto: Erakogu

Peipsi-äärsetes külades on säilinud ammune traditsioon valida külavanemat. See vabatahtlik töö usaldatakse aktiivse ellusuhtumisega ja lugupeetud inimesele, kes aitab lahendada pakilisi probleeme ning teavitada neist kohalikke võime. Eriti suureks abiks on külavanem siis, kui vallal, nagu seda on Alutaguse, on väga suur territoorium ning vallavalitsus asub sellistest küladest nagu näiteks Karjamaa, Vasknarva ja Alajõe kaugel.

Juba seitsmendat aastat on Alajõe külavanem sealne põline elanik Andrei Motšonov. Ta töötab Kiviõli tehases lukksepana, kuid Alajõe elanikele on ta eelkõige inimene, kes suudab külaelanike mured vallaametnikele kuuldavaks teha.

"Enamikul juhtudel pole need globaalsed probleemid, kuid need teevad inimestele muret ning sageli peab selleks, et neile tähelepanu pöörataks, pikka aega ühte ja sama korrutama," ütleb Andrei. "Ja meist, külavanematest, saab ühenduslühi, n-ö lühike juhe, mida mööda jõuab info ametnikeni kiiremini. Nad on nüüd [pärast seda, kui moodustus Alutaguse vald keskusega Iisakus] kaugel ega teagi sageli, mis meil siin toimub."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles