JUHTKIRI Avanss Ida-Virumaale

Põhjarannik
Copy
Koroonaviiruse levik on Ida-Virumaal endiselt suur ja nakatumisohtu kasvatab vaktsineerituse väiksem ulatus võrreldes ülejäänud Eestiga.
Koroonaviiruse levik on Ida-Virumaal endiselt suur ja nakatumisohtu kasvatab vaktsineerituse väiksem ulatus võrreldes ülejäänud Eestiga. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

See, et valitsus otsustas alates 3. maist leevendada piiranguid ühtemoodi kogu riigis, aga mitte piirkonniti, on avanss Ida-Virumaale, mida ei tohiks ära raisata. 

Ida-Virumaa on jätkuvalt üks suurema nakatumise tasemega ja samas madalaima vaktsineerituse tasemega kante Eestis. Need on kaks tugevat argumenti, miks oleks võinud siin jätta ka pärast 3. maid poed suletuks ja ka algklasside lapsed endiselt kodusele õppele. See oleks aga suurendanud lõhet hariduses ja tekitanud lisastressi. 

Samas käitus valitsus ka pragmaatiliselt, kuna lähiminevikust on teada, et väikeses Eestis võivad piirkondlikud piirangud anda soovitule vastupidise tulemuse. Olukorras, kus maakondi ühendavatele teedele piirivalve paigutamine ei ole mõistuspärane, on inimeste liikumise ärahoidmine võimatu. Kui jätta näiteks ühes maakonnas poed kinni, saavad kiiresti ülerahvastatud naabermaakondade kauplused.

Kuigi piirangute leevendamisega kaasneb mentaalselt paratamatult ka tunne ohu taandumisest, tuleks ka lähikuudel käituda ettevaatlikult: kanda avalikus kohas maski, hoida distantsi ja vältida suuremaid kogunemisi, lükata edasi välismaale reisimist, kui selleks pole tungivat vajadust. Inimestel, kellele pakutakse  vaktsineerimise võimalust, tuleks seda kasutada. 

Lõdvaks laskmise korral on väga suur risk, et tekivad uued viirusepuhangud, mis lükkaks Ida-Virumaal normaalsesse ellu naasmise kaugele edasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles