Loodusemees Juhan Lepasaar saab täna 100aastaseks

Põhjarannik
Copy
Juhan Lepasaar pälvis Eerik Kumari looduskaitsepreemia juba 1997. aastal. Ligemale kakskümmend aastat hiljem sai ta oma kodumaja ees kätte ka preemia juurde kuuluva aumärgi.
Juhan Lepasaar pälvis Eerik Kumari looduskaitsepreemia juba 1997. aastal. Ligemale kakskümmend aastat hiljem sai ta oma kodumaja ees kätte ka preemia juurde kuuluva aumärgi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Täna saab 100aastaseks looduseuurija, kirjanik ja vabadusvõitleja Juhan Lepasaar.

Alutaguse vallas Oonurme külas elav Eesti loodusmeeste "raudvara" on kirjutanud hulganisti loodusraamatuid. Metsavennana Eesti vabaduse eest võitlemise pärast pidi ta seitse aastat oma elust veetma Kasahstanis vangilaagris.

1994. aastal tegi temast filmi "Kandlekuusk" Eesti tuntuim loodusfilmide autor Rein Maran. Filmimehe sõnul äratasid tähelepanu Lepasaare vahetu tunnetusega kirjutatud looduslood. "Tema tekstid olid karged, loodustaju mõneti isegi valus, aga ei saa öelda, et sentimentaalne. Filmimise ajal õppisin tundma keerulise elusaatusega huvitavat inimest, kes elab sügava mõistmise ja austusega looduse vastu. Tudulinna kant tundub ürgne, metsa- ja rabarikas, jõulise loodusega, mida Juhan on ka suure lugupidamisega kirjeldanud," märkis Maran.

2015. aastal tegi Looduse Omnibussi eestvedajana tuntud Jaan Riis neljaosalise videofilmide sarja, kus Juhan Lepasaar jagab oma mõtteid elust ja loodusest.

"See on mulle nagu jumalast antud," ütleb Juhan Lepasaar oma loodusehuvi kohta. "Me siin metsade sees... Isa oli mul kõva loodusemees ja jahimees, tema rääkis neid jahijutte ja loodusejutte ja eks see jäi poisikesele kõik meelde."

Loodusvaatlusi on Lepasaar teinud poisipõlvest peale. Süüdlaseks peab ta selles oma õpetajat, kes ütles, et "poisid, võtke vihikud ja iga päev märkige üles, kust poolt tuul puhub, millal sademed on, palju külmakraade on". Õpetaja kontrollis ka, kuidas vihikuid täideti, suunas ja juhendas, õhutas tagant.

"Noor inimene on hästi vastuvõtlik sellistele asjadele. Ma teen tänase päevani iga päev ilmavaatlusi ja panen kõik vihikusse kirja," räägib ta kuus aastat tagasi valminud filmisarjas.

1993. aasta jõulude eel Põhjarannikule antud intervjuus rääkis Lepasaar, et loeb metsa nagu igivana tuttavat, ent ometi kordumatut raamatut. "Puudelgi on oma nägu. Mõnel naerev, mõnel pilkav," sõnas ta.

1997 . aastal pälvis Lepasaar Eerik Kumari looduskaitsepreemia. 2003. aastal sai temast Tudulinna valla aukodanik ja 2019. aastal Eesti looduskaitse seltsi auliige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles