Kultuurkapitali elutööpreemia pälvib Jevgeni Všivtsev ja Kultuuripärli Pippi Lotta Enok

Põhjarannik
Copy
Üks Pippi Lotta Enoki trumpala seitsmevõistluses on odavise.
Üks Pippi Lotta Enoki trumpala seitsmevõistluses on odavise. Foto: Raul Mee / JKAL

Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupp otsustas anda elutööpreemia laskesuusatamise treenerile Jevgeni Všivtsevile ja tänavuse Kultuuripärli noorele kergejõustiklasele Pippi Lotta Enokile.

Lisaks jagas ekspertide grupp, keda juhib Lüganuse abivallavanem Arno Rossman, välja veel viis aastapreemiat ja kolm tunnustuspreemiat.

Kümned Jevgeni Všivtsevi õpilased on jõudnud laskesuusatamises Eestis tippu.
Kümned Jevgeni Všivtsevi õpilased on jõudnud laskesuusatamises Eestis tippu. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Jevgeni Všivtsev − elutööpreemia Narva spordi ja laskesuusatamise edendamise eest

Jevgeni on laskesuusatreener, kes on kogu elu pühendanud laskesuusatamisele Narvas ja kogu Eestis. Korduvalt on ta valitud Eesti parimaks laskesuusatreeneriks.

Mitukümmend sportlast on tema juhendamisel osalenud Eesti noorte ja juunioride koondises MMil ning noorte olümpiafestivalil. Tuntumad neist on Jelena Poljakova, Daniil Steptšenko ja Daria Yurlova. Steptšenkost on nüüdseks omakorda saanud Eesti laskesuusakoondise peatreener.

Kümned Všivtsevi juhendatud sportlased on tulnud Eesti meistriks või saavutanud poodiumikoha. Tänu tema tööle jätkab Narvas edukalt tööd spordikooli laskesuusatamise osakond, arenevad õuesport, liikumisharrastused ning laskesuusatamise tiir Äkkekülas. Aastatel 2014 ja 2021 oli ta Narva parim õpetaja-liider.

Praegu on ta pensionil, kuid jätkab aktiivselt tegelemist liikumisharrastusega ja on Narva inimestele suur eeskuju.

Foto: Eesti Olümpiakomitee

Pippi Lotta Enok − Ida-Virumaa Kultuuripärli preemia säravate spordihetkede eest

Ta on kergejõustikuklubi Visa liige 2015. aastast ja on näidanud end sportlasena, kes treenib targalt, arendab spordiga seonduvaid füüsilisi ja vaimseid oskusi, esindab edukalt Eestit ja klubi nii sise- kui ka välisvõistlustel.

2021. aastal saavutas ta U-20 kergejõustiku EMil Tallinnas seitsmevõistluses punktisummaga 5634 ja isikliku rekordiga viienda koha ning U-20 kergejõustiku MMil Nairobis punktisummaga 5746 ja isikliku rekordiga teise koha.

Raivo Kallas on Jõhvi muusikaelu eestvedaja ning tema juhatatav Jõhvi bigbänd osaleb paljudel avalikel üritustel.
Raivo Kallas on Jõhvi muusikaelu eestvedaja ning tema juhatatav Jõhvi bigbänd osaleb paljudel avalikel üritustel. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Raivo Kallas − aastapreemia Jõhvi bigbändi juhatamise eest 25 aasta jooksul

Raivo on pikaaegne muusikapedagoog ning Jõhvi valla muusikaelu eestvedaja.

Selle aasta oktoobrikuus tähistas tema moodustatud Jõhvi bigbänd oma 25. sünnipäeva. Bigbänd esineb nii Jõhvi valla kui ka Ida-Viru maakonna esindusüritustel, osa võetakse maakondlikest ja üleriigilistest laulupidudest ning suurematest rahvapidudest.

Orkestril on pikaaegne koostöökogemus Tõnu Raadiku, Airi Allvee, Kaire Vilgatsi, Gerli Padari, Luisa Värgi, Inga Kaare, Rain Rämmali ja teiste tuntud muusikutega. Ümmargusi tähtpäevi tähistab muusikakollektiiv stiliseeritud kontsertlavastustega, kaasates nende läbiviimisse professionaalse lavastaja.

Juubelisünnipäeval viidi kontserdipublik sürrealistlikule muusikalisele rännakule Ken Kesey romaani "Lendas üle käopesa" ainetel. Raivo Kallase muusikalise nägemuse seadis lavale Eili Neuhaus Rakvere teatrist. Laulva halastajaõena tegi kaasa Kaire Vilgats.

Lisaks Jõhvi valla muusikaelu edendamisele juhatab Raivo Kallas alates 2018. aastast ka Mäetaguse puhkpilliorkestrit.

Svetlana Kekiševa õpetab lisaks klaverile ka orelimängukunsti.
Svetlana Kekiševa õpetab lisaks klaverile ka orelimängukunsti. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Svetlana Kekiševa − aastapreemia õpilaste suurepäraste tulemuste eest

Svetlana on Ahtme kunstide kooli klaveri- ja oreliõpetaja ning asedirektor. Tema õpilased saavutasid sel aastal silmapaistvaid tulemusi nii rahvusvahelistel kui ka Eesti-sisestel konkurssidel, esindades Eestit edukalt klassikalise muusika vallas.

Svetlana arendab oreli- ja klaveriõpinguid Eestis ning panustab noorte muusikute kasvatamisesse. Ta on Eesti interpreetide liidu liige ning annab kontserte kogu riigis.

Tänu tänavakunstifestivalile muutus Ida-Virumaa värvilisemaks.
Tänu tänavakunstifestivalile muutus Ida-Virumaa värvilisemaks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

MTÜ Rural Urban Art − aastapreemia tänavakunstifestivali RUA läbiviimise eest

Alates 2018. aastast on Eestis rännanud maakonnast maakonda tänavakunstifestival Rural Urban Art (RUA), mille keskmes on inimeste igapäevane elukeskkond. Festivali eesmärk on tuua helgust ja mitmekesisust väikelinnade ning maapiirkondade avalikku ruumi tänavakunsti abil. Ka väikese asustusega piirkonna elanik saab tänu sellele festivalile kogeda visuaalkunsti, mida võib pakkuda üks seinamaal.

2021. aasta suvel loodi Ida-Virumaal kokku 13 seinamaali. Kõige suurema muutuse osaliseks sai Ahtme linnaosa Kohtla-Järvel. Ühtlasi sai festivali raames seinamaali Tudulinna laste turvakodu, Jõhvi vene põhikool, Voka Grossi kauplus ja Kiviõli linn.

Igal aastal toimub festivali raames tasuta linnalaager kohalikele noortele. Sellel aastal tegi MTÜ Rural Urban Art esimest korda koostööd MTÜga Mondo ning kolmepäevase Kohtla-Järvel aset leidnud laagri jooksul arutati aktuaalseid kliimaprobleeme. Laagri tulemusena valmis ühine keskkonnaprobleeme ja lahendusi kajastav seinamaal Kohtla-Järvel Katse 1 garaažiühistu seinal. Laagris osales 20 kohalikku 12-15aastast noort.

Katrin Smirnovale kuulub laskmises mitu Eesti rekordit.
Katrin Smirnovale kuulub laskmises mitu Eesti rekordit. Foto: Risto Arrekivi

Katrin Smirnova − aastapreemia eduka spordiaasta eest

Ta tegeleb laskespordiga 2014. aastast. Juba 2016. aastal täitis ta meistriklassi normi ning samast aastast alates võtab osa rahvusvahelistest tippvõistlustest. Katrin on näidanud kõrgeid tulemusi rahvusvahelistel tiitlivõistlustel.

2021. aasta Euroopa juunioride meistrivõistlustel Horvaatias võitis Katrin Smirnova esikoha harjutuses 60 lasku lamades, juunioride MMil saavutas isiklikus arvestuses kuuenda ja kaheteistkümnenda ning võistkondlikult neljanda koha. Ta on paljukordne Eesti rekordi omanik, tulnud korduvalt Eesti täiskasvanute ja juunioride meistriks.

Ansambel Boamadu on tõusnud Ida-Virumaa rokkmuusika lipulaevaks.
Ansambel Boamadu on tõusnud Ida-Virumaa rokkmuusika lipulaevaks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ansambel Boamadu − aastapreemia säravate muusikaelamuste eest

Ansambel Boamadu on viimasel aastal oma tegevuses korralikult süvitsi läinud, eestikeelset rokkmuusikat loonud ning hoolitsenud selle eest, et see hea Ida-Viru rokkbänd Eesti muusikamaastikul püsiks. Ansambel ei jäta oma esinemistel mainimata oma Ida-Viru päritolu ja salvestab oma muusikavideod meie maakonna põnevais paigus.

2021. aasta kevadel sai ansambel palju aega pühendada uute lugude kirjutamisele. Saka rahvamajas salvestati ka uus plaat, mis ilmub 2022. aasta esimeses kvartalis.

Piirangutest hoolimata õnnestus ansamblil anda mitu suvekontserti ja novembris pääses lugu nimega "Mitte kauaks" konkursi "Eesti laul 2022" poolfinaali. Ligi kolme minuti pikkune video on filmitud Tammiku rahvamajas.

Aleksandr Openko muudab ekskursioonid sageli haaravaks uusi teadmisi andvaks etenduseks.
Aleksandr Openko muudab ekskursioonid sageli haaravaks uusi teadmisi andvaks etenduseks. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Aleksandr Openko − tunnustuspreemia Narva allmaalegendide avaldamise eest

Ta on ajaloomagister ning sertifitseeritud giid Narvas, Narva-Jõesuus ja kogu Ida-Virumaal, kes põhikohaga töötab Narva 6. kooli õppealajuhatajana.

Aleksandri juhitud kostümeeritud Narva ekskursioonid on väga edukad. Ta on professionaal, kes aitab Narva külalistel ja elanikel avastada seda iidset, keskaegset ja salapärast linna uuest vaatenurgast, pühendudes uutesse ajaloo detailidesse.

Viimastel aastatel ilmuvad kohalikes ajalehtedes sageli tema ajaloolised artiklid Narvast, need ei ole jäänud Narva linna ega ka teiste linnade elanikele märkamatuks ja on saanud palju heakskiitvaid hinnanguid.

Aastal 2021 avaldas ta raamatu "Pärsia maja saladus ja muud Narva allmaa lood". Algul kirjutas autor selle raamatu endale juhendiks Vana-Narva ekskursiooni läbiviimisel. Siis aga mõtles ta, et ehk pakuvad kirjeldatud sündmused huvi ka teistele Narva linna ajaloo austajatele. Lugedes ligi sajanditaguseid artikleid, uudiste rubriike ja märkmeid, avastas ta Narva allmaa imelise maailma ja pani kirja põnevamad lood tolleaegsest Narva allmaast. Autor ei püüdnud neid analüüsida tänapäevase ajalooteaduse seisukohalt − jäägu legendid legendideks!

Andrus Lehismets tegutseb spordis mitmel rindel, muu hulgas on innustanud Toila valla inimesi rahvaspordiga tegelema.
Andrus Lehismets tegutseb spordis mitmel rindel, muu hulgas on innustanud Toila valla inimesi rahvaspordiga tegelema. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Andrus Lehismets − tunnustuspreemia valla sportimisvõimaluste mitmekesistamise eest

Andrus on Toila valla spordi- ja kultuurikeskuse spordijuht, kelle kirg on korvpall, mida ta soovib oma koduvallas arendada. Tema soov on saada võimalikult palju inimesi liikuma, luues neile selleks igakülgsed võimalused. Eriti tähtsaks peab ta liikumisharjumuste kujundamist laste seas.

Tema eestvedamisel toimus hulk uusi spordisündmusi. Ta korraldas Toila valla neljast osavõistlusest koosnevat jooksusarja, millest võttis 2021. aastal osa 297 eri vanusegruppi kuuluvat jooksuhuvilist. Sel aastal toimus ka omapärane Toila võistlussari noortele, mille eesmärk oli pakkuda võistluskogemust, tekitada huvi spordi vastu ja õpetada hea sportimise printsiipe. Võistlussarja kavas olid rattaralli, orienteerumine, ekstreemsport, purjetamine ja jooksmine. Juunist augustini toimunud sarjast võttis osa 108 noort spordihuvilist. Toila noorte võistlussari oli üks kuuest projektist, mis sai rahastuse Swedbanki noorte liikumis- ja spordiprogrammist.

Lisaks sporditöö koordineerimisele Toila vallas töötab Andrus Reinar Halliku korvpallikoolis korvpallitreenerina ning tegusa spordisõbrana jõuab ka ise kaasa lüüa korvpallimängudes ja võtta osa kettagolfi nädalamängudest. Selle aasta suvest kuulub ta Ida-Virumaa spordiliidu juhatusse.

Aleksandr Hvorõhh koos oma edukaima õpilase Viktor Morozoviga, kes võitis tänavu juunioride U20 EMil kolmikhüppes pronksmedali.
Aleksandr Hvorõhh koos oma edukaima õpilase Viktor Morozoviga, kes võitis tänavu juunioride U20 EMil kolmikhüppes pronksmedali. Foto: Marko Mumm / EKJL

Aleksandr Hvorõhh − tunnustuspreemia õpilaste suurepäraste tulemuste eest

Aleksandr on Kohtla-Järve kergejõustikuklubi Atleetika kergejõustikutreener.

Ta on üks tuntumaid noorte kergejõustiklaste treenereid Ida-Virumaal. Tema treeneristrateegia põhineb huvi tekitamisel kergejõustiku vastu ning sportlase eneseusul. Aastate jooksul on ta kasvatanud ja õpetanud paljusid andekaid õpilasi, kes on esindanud Kohtla-Järve linna nii Eesti noorte ja juunioride kui ka täiskasvanute koondvõistkondades. Tema eripära on oskus motiveerida oma sportlasi ning toetada nende isiksuse kujunemist mitmekülgseks. Tema põhialad on sprint, kaugus- ja kolmikhüpe.

Tema kasvandikud Viktor Morozov ja Anna Panenko saavutasid tänavu silmapaistvaid tulemusi rahvusvahelistel võistlustel.

Viktor Morozov saavutas kolmanda koha U20 kergejõustiku EMil kolmikhüppes.

Anna Panenko saavutas Balti U18 meistrivõistlustel esimese koha kolmikhüppes ja teise koha kaugushüppes.

Nende tulemuste taga on treeneri suur töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles