Uskumatu, aga võimalik: kuidas mees eksliku kohtuotsusega vangi läks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas leidis mullu sügisel aset pretsedenditu juhtum Eesti õigusemõistmise ajaloos, kus kokkuleppemenetluses kokku lepitud karistus muutus kohtuotsuses kardinaalselt, mille tagajärjel süüdimõistetu pidi minema vangi, selle asemel et jätkata üldkasuliku töö tegemist. Nüüd on tema ainus väljapääs presidendilt armu palumine.
Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas leidis mullu sügisel aset pretsedenditu juhtum Eesti õigusemõistmise ajaloos, kus kokkuleppemenetluses kokku lepitud karistus muutus kohtuotsuses kardinaalselt, mille tagajärjel süüdimõistetu pidi minema vangi, selle asemel et jätkata üldkasuliku töö tegemist. Nüüd on tema ainus väljapääs presidendilt armu palumine. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kas saab olla seaduslik kohtuotsus, mis ei käi seadusega kokku? Nii võiks küsida, kui vaadata hiljuti Viru vangla müüride taha lukustatud Janno Plamuse juhtumit. Põhjarannik püüdis saada selgust, kuidas sai võimalikuks kohtu ja prokuratuuri teineteisest mööda rääkimine, mille tagajärjel saadeti inimene kokkuleppemenetluses vangi, ehkki kokkulepe seda ette ei näinud.

Põhjarannik kirjutas eelmisel nädalal pretsedenditust kohtuloost, kus Janno Plamus (21) ja prokuratuur leppisid kokku, et Plamust karistatakse juhtimisõiguseta autorooli istumise eest rahalise karistusega ning eelmise samalaadse teo eest peab ta jätkama üldkasuliku töö tegemist. Samas oli toodud arvutus, kui pikale vangistusajale vastavad tema veel tegemata töötunnid.

Prokurör: sellist karistust kokkuleppes polnud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles