Venemaa inimesed nõuavad Putinilt sõja lõpetamist

Põhjarannik
Copy
Üks Venemaa tuntumaid muusikuid, ansambli Akvarium liider Boriss Grebenštšikov nimetab sõja alustamist Ukraina vastu hullumeelsuseks.
Üks Venemaa tuntumaid muusikuid, ansambli Akvarium liider Boriss Grebenštšikov nimetab sõja alustamist Ukraina vastu hullumeelsuseks. Foto: Erakogu

Tuhanded Venemaa tuntud inimesed eri elualadelt on teinud viimaste päevade jooksul avalikke pöördumisi, nõudes oma riigi presidendilt Vladimir Putinilt sõja lõpetamist Ukrainas.

Foto: ria.ru

Danila Kozlovski, näitleja ja filmirežissöör:

Kuidas on võimalik vägivallaga rahu tuua? Vägivald sünnitab vägivalda. Kas 21. sajandil, COVIDi ja teiste konfliktide tõttu niigi keerulisel ja närvilisel ajal on võimalik lahendada selliseid probleeme vennasrahva vastu suunatud "sõjaliste operatsioonidega"?

Miks paljud oma ennustustes eksisid? Aga sellepärast, et seda oli täiesti võimatu ette kujutada. Seda, et Harkivi, Kiievi ja teiste imeliste linnade nimed hakkavad kõlama sõjakroonikates. Meie Ukraina sõbrad küsivad meilt telefonivestlustes hämmeldunult "Miks?", meie aga pomiseme vastuseks midagi arusaamatut. Praegu puudutab see eranditult kõiki meid, sest iga sõjaga kaasnevad kogu meie ümbritsevat ruumi täitvad needused, viha ja süüdistused.

Foto: Freecity.lv

Andrei Lipski, ajalehe Novaja Gazeta peatoimetaja asetäitja:

Venemaa võimude erioperatsioon Ukraina "demilitariseerimiseks ja denatsifitseerimiseks" on täies hoos. Ohvreid ja hävingut on juba praegu palju, kuid me ei tea ikka veel, millega see kõik lõpeb. Ja kas toimub kogu maailma jaoks kriitiline sõjategevuse eskaleerumine. Teine erioperatsioon − meie riigi ja rahva huvidele korvamatu kahju tegemine nendesamade Vene võimude poolt − on aga juba läbi viidud.

Need ei ole enam pealispindsed Krimmi ja Donbassi järgsed sanktsioonid, mille peale Kreml lääne poole hambaid näitas (meie elu muutsid need küll keerulisemaks, kuid dramaatiliselt seda siiski ümber ei kujundanud). Praegu on hoopis midagi muud. Otsus "Ukraina demilitariseerida" on enesetapjalik iseenda pihta tulistamine.

Mina ja mu kolleegid oleme veendunud, et selle sõja hävitavad mõjud meie riigile, pikaajaline kahju Venemaa rahvusvahelistele suhetele ja hukatuslikud tagajärjed kogu meie elule on võrreldavad vaid Nõukogude Liidu sissetungiga Tšehhoslovakkiasse 1968. aastal või 1979. aasta detsembris alguse saanud "rahvusvahelise abi andmisega" Afganistanile. Kuid Venemaa ja selle kodanike integreeritus globaalsesse maailma on praegu võrreldamatult suurem kui 20. sajandil.

Foto: stars.segonya.ua

Andrei Makarevitš, muusik, ansambli Mašina Vremeni liider:

Peaaegu igal venemaalasel on Ukrainas mõni sõber, tuttav või sugulane. Ja nüüd me tulistame neid. Mis üleüldse toimub? Lõpetage see hullumeelsus kohemaid. Tehke selleks kõik võimalik.

Foto: radiokp.ru

Maria Mironova, näitleja:

Käimasoleva sõja puhul kasutatakse sõnu "erioperatsioon", "denatsifitseerimine" ning muid väljamõeldud sõnu, et vaid tõde varjata. Räägitakse, et naaber on varustanud end relvadega ning kavatseb meid mingis kauges, hoomamatus tulevikus tappa, seepärast tapame me ta ise kohe siin ja praegu.

Kõige fenomenaalsem postulaat aga on see, et sõda kohe lõpeb. See on nii kohutav illusioon!!! Sajad ja tuhanded inimesed hukkuvad selle nimel, et DNR ja LNR kuuluksid Venemaale. Selle nimel, et Venemaa saaks Ukrainas vanal hästi tuntud moel oma inimesed pukki panna! Selle "püha võitluse", lihtsamalt öeldes suure agressiooni tagajärjeks on kaks lõhestatud riiki: Ukraina, mis vihkab venelasi veel sajandeid, ning majanduslikult halvatud Venemaa. Tuhanded on tapetud. See on kahjuks ainus tulemus. Lein ja häda!

Kallid inimesed! Lõpetage selle sõja toetamine! Niipea kui teete seda teie, teeb seda ka meie president!

Foto: ukrinform.ru

Sergei Babkin, Venemaa juurtega Ukraina näitleja, muusik, ansambli 5'Nizza liige:

Kogu mu pere, kõik mu lähedased on sündinud Belgorodi oblastis. Ja nüüd lendavad sealt poolt raketid. Tulevad tankid ja mingisugune sõjatehnika. Pidevalt kostavad plahvatused. Kuidas nii? Kuidas on see võimalik?

Ma ei palu kellelgi mind päästa. Mitte keegi ei ahista mind mu oma riigis. Mitte keegi, mitte millegi eest. Kirjutan laule vene keeles, kirjutan laule ukraina keeles − kirjutan laule selles keeles, millises ise tahan. Vabadus. Tahe.

Ma ei pöördu praegu nende inimeste poole, kes vaatavad telekanaleid, kus neile räägitakse, et Ukrainas on käimas mingi "operatsioon". Mis operatsioon? Nende poole ma ei pöördu. Need on zombid, kes usuvad ainult seda, mida neile sisendatakse. Mina pöördun mõistlike inimeste poole. Mul on Venemaal palju sõpru.

Mu kallid sõbrad! Tehke kõik, mis suudate. Kui te ei taha plakatitega tänavaile koguneda ja oma arvamust avaldada, siis kirjutage. Postitage sõjavastaseid üleskutseid. Kirjutage! Tehke midagi, palun teid väga! Palun.

Ja veel pöördun ma emade poole. Nende emade poole, kelle poegadele öeldi, et nad ei lähe sõtta, ei tungi Ukraina territooriumile, vaid toimub lihtsalt "operatsioon". Õppused. Ma tean, et on neid, kes panevad relvad maha, keeravad ümber ja lahkuvad, kapituleeruvad. Nad panevad oma ajud ja mõistuse tööle. Lülitavad sisse oma südame ja hinge. Aitäh neile selle eest. Niisiis pöördun ma veel kord nende poegade emade poole: palun tooge oma pojad tagasi! Helistage neile, võtke nendega mingil moel ühendust, öelge neile, et neid on petetud. Neid on reedetud. Nad lihtsalt surma saadetud.

Neile inimestele aga, kes peavad mind klouniks, kes on angažeeritud, kelle ajud on läbi pestud, kelle kõrvades on tropid, soovin ma head. Soovin neile tervist, õnne ja rahu. Rahulikku taevast pea kohal, rahu hinges ja südames. Jumal on meiega, Jumal näeb kõike, Jumal aitab meid.

Foto: all-andorra.com

Vladimir Sorokin, kirjanik:

Nüüd on selge üks: selle sõjaga ületas Putin punase joone. Mask on langenud, "valgustatud isevalitseja" soomusrüü mõranenud. Nüüd on kõigil "tugevale Vene tsaarile" sümpatiseerivatel läänlastel aeg vait jääda ja mõista, et XXI sajandi Euroopas on hoogu võtmas täiemahuline sõda. Agressor on Putini Venemaa. See ei too Euroopale muud kui surma ja hävingut. Selle sõja on valla päästnud absoluutse võimu poolt rikutud inimene, kes on otsustanud oma hullumeelsuses meie maailma kaardi ümber traageldada.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Chulpan Khamatova, näitleja, laste vähiravifondi eestvedaja:

Meie oleme sõja vastu. Me palume ja nõuame sõjategevuse lõpetamist Ukrainas.

Pole midagi väärtuslikumat kui inimelu. Juba viisteist aastat on tegutsenud meie fond selle deviisi all ja päästnud lapsi. Selle aja jooksul oleme abistanud 70 000 haiget. Iga päästetud laps on vanemate, arstide, fondi töötajate ja vabatahtlike kuude ja aastate pikkuse vaevarikka töö tulemus. Meil on valus aduda, et vennalikus riigis hukkuvad lapsed ja täiskasvanud lihtsalt niisama − mitte pikaajalise haiguse, vaid kuuli- või raketitabamuse tagajärjel.

Lõpetage, peatage sõda!

Foto: pitchwork.co

Miron Fjodorov (Oxxxymiron), Venemaa tuntumaid räppareid:

Täna ei piirdu ma sõnadega, et olen rahu poolt ja sõja vastu, sest sõnades on kõik alati rahu poolt ja sõja vastu, ent see ei takista vallutussõdasid pidamast. Tahan öelda, et olen konkreetselt vastu sellele sõjale, mille Venemaa Ukraina rahva vastu valla on päästnud. Minu arvates on see katastroof ja kuritegu. /.../

Üleüldse ei suuda ma praegu vait olla. Ma tean, et enamik Venemaa elanikest on selle sõja vastu. Ja ma olen veendunud, et mida rohkem inimesi räägib oma tegelikust suhtumisest sellesse, seda kiiremini suudame selle õuduse peatada.

Foto: meladze.ru

Valeri Meladze, laulja:

Ajalugu paneb ühel päeval kõik paika ja asjad saavad selgeks. Aga täna tahan ma teid paluda, ma anun teid: lõpetage sõjategevus ja istuge läbirääkimiste laua taha.

Foto: Erakogu

Boriss Akunin, kirjanik:

Ma ei suutnud kuni viimse hetkeni uskuda, et Putin seda absurdset sõda alustab − ja ma eksisin. Ma olen alati uskunud, et mõistus võidab − ja ma eksisin. Võitis hullumeelsus. Inimesed hukkuvad, veri voolab. Venemaad valitseb vaimuhaige diktaator ning − mis kõige hullem − riik järgib kuulekalt tema paranoiat.

Ma tean, et Putinland ja Venemaa ei ole üks ja sama asi, kuid nüüd ei ole kogu maailma jaoks siin enam mingit vahet. Ukrainlaste pärast on hirm. Hirm on ka kõikide maniaki võimu all olevate terve mõistusega venemaalaste pärast. Ning lolliks tehtud ja praegu juubeldavate venemaalaste pärast on samuti hirm.

Foto: eg.ru

Ksenija Rappoport, näitleja:

Mul on väga häbi ja väga hirmus. Ma olen sõja vastu. Ma ei taha sõda. Ja ma ei tea, mida ma saaksin praegu teha, et seda õudust peatada. Ma ei taha oma tütart üles äratada...

Foto: mk.ru

Maksim Galkin, koomik:

Sõnades on võimatu väljendada, mida ma tunnen! Kuidas see kõik võimalik on? Sõjale ei saa olla mingit õigustust! Ei sõjale!

Foto: Life.ru

Liya Akhedzhakova, näitleja:

Me oleme hakanud Ukrainat vihkama. Ma ei saa aru, mille pärast!? Miks me teda vihkame? Oleme ju üheskoos võidelnud, istunud koos Gulagis, Sandarmokhis...

Millal see viha kõigi meid ümbritsevate vastu ükskord ometi vaibub? Meie üksi oleme "puhtad ja kohevad", kõik ümberringi aga ahistavad ja mõnitavad meid. See lõpeb väga halvasti. See sõda ei peatu. Ma olen läbi sõitnud kogu Valgevene ja Ukraina, sealsed inimesed on minu vaatajad − neis ei ole jälkust vihata oma naabrit ainult sellepärast, et ta on pärit Ukrainast, Valgevenest, Gruusiast või Moldovast. Rahvas ei ole selline. Ning praegu pommitatakse Ukrainat Lukašenka poolt. Sellest ei pese end mitte kunagi puhtaks... Ja pommitatakse vaimustunult, aplausi saatel. Ning juba kaheksa aastat hukkuvad inimesed.

Foto: angliya.com

Boriss Grebenštšikov, muusik, ansambli Akvarium liider:

See, mis toimub, on ehtne hullumeelsus. Inimesed, kes seda sõda alustasid, läksid lihtsalt hulluks. Nad on Venemaa häbiplekk.

Foto: uznayvse.ru

Juri Ševtšuk, muusik, ansambli DDT liider:

See on tohutu tragöödia, mis röövib meist paljudelt tuleviku. Ma olen šokis ja mures. Ma ei maga öösiti, vaatan ja kuulan uudiseid, pean oma sõpradega telefonitsi ühendust, ilmselt nagu kõik teisedki Ukraina ja Venemaa elanikud. Mida me peaksime tegema? Peame tegema seda, mida peame, ja tulgu mis tuleb. Inimestega tuleb rääkida rahust kõikjal, kus vähegi võimalik. Rääkida rahulikult, hüsteeritsemata, sest käes on sellised ajad. See on väga tähtis. Kogu maailm on rahu poolt.

Allikad: Instagram, Telegram, Facebook, Meduza.io

Sõjavastase pöördumise on teinud paljude erialade ühendused

Sõja peatamist nõuavad Venemaa arstide, õpetajate, juristide, kohalike saadikute ja paljude erialade ühendused. Mõned näited ka nende pöördumistest.

Venemaa arstide pöördumine (ligemale 7000 allkirja):

Meie, Venemaa arstid, meditsiiniõed ning velskrid, oleme otsustavalt vastu Vene relvajõudude sõjategevusele Ukraina territooriumil.

Iga mürsk või kuul, isegi kui see sihtmärgini ei jõua ja kelleltki elu ei võta, kannab endaga hirmu, paanikat ja valu. Valu, millest süda kokku tõmbub. Praegu valutavad kõikide rahumeelsete inimeste südamed. Sõdurite, nende emade ja naiste ning laste südamed. Keegi ei vääri sellist hirmu. Mitte keegi ei vääri seda, et olla tapetud või sandistatud. Juhuslikult või tahtlikult.

Territooriumil, kus erioperatsiooni läbi viiakse, viibivad meie sugulased, sõbrad, patsiendid ja kolleegid. Nende seas ei ole mitte ühtegi inimest, kellele toimuv verevalamine mingitki kasu tooks. Me ei saa mööda vaadata sellest valust ja nendest kannatusest, mis iga minutiga üha kasvavad.

Seepärast, pidades kinni enda antud tõotusvandest ning järgides inimliku ja võrdse kohtlemise põhimõtet, nõuame kõikide surmarelvadega elluviidavate erioperatsioonide viivitamatut lõpetamist.

Kohalike volikogude saadikute pöördumine (üle 250 allkirja, põhiliselt Moskvast ja Peterburist):

Meie, rahva valitud saadikud, mõistame üheselt hukka Vene sõjaväe rünnaku Ukraina vastu. See on enneolematu kuritegu, millele ei ole ega saagi olla mingit õigustust.

Ründamise otsuse tegi Venemaa president Vladimir Putin isiklikult. Oleme veendunud, et Venemaa kodanikud ei andnud talle sellist mandaati.

Sõda Ukrainaga toob endaga kaasa katastroofilised tagajärjed. Tuhanded inimesed hukkuvad, saavad viga ja jäävad sandiks, hävitatakse paljudele venelastele armsad linnad. Meie riiki ootavad ees kogu maailma hukkamõist, isolatsioon, hinnatõusud ja vaesus. Lootused heale elule Venemaal varisevad meie silme all kokku.

Kutsume teid üles agressioonis mitte osalema ja seda heaks mitte kiitma. Palun ärge vaikige: sõja saab peatada vaid rahva üldine hukkamõist.

Vene juristide avalik kiri Ukraina territooriumil aset leidva sõjategevuse vastu

Meie, Venemaa juristid, oleme kategooriliselt vastu Ukraina territooriumil peetavale sõjategevusele, mida alustasid Vene Föderatsiooni relvajõud 24. veebruaril 2022.

Venemaa tegevus rikub rängalt ÜRO põhikirja punkti, mille kohaselt peavad kõik riigid hoiduma jõu tarvitamisest iga riigi territoriaalse puutumatuse või poliitilise sõltumatuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles