"Kui keegi enam ei räägi, siis räägib kivi"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eevi Paasmäe ja Uta Kroon-Assafrei ütlevad, et nimekiri aastatel 1836-1978 piirkonnas tegutsenud koolidest on tegelikult isegi pikem, kui tahvlile kirja sai. Näiteks Vaivara kooli mälestuskivi on kunagise kooli asukohas.
Eevi Paasmäe ja Uta Kroon-Assafrei ütlevad, et nimekiri aastatel 1836-1978 piirkonnas tegutsenud koolidest on tegelikult isegi pikem, kui tahvlile kirja sai. Näiteks Vaivara kooli mälestuskivi on kunagise kooli asukohas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Täna kogunevad Laagnal inimesed, kes õppisid Eestimaa kirdenurga pisikestes maakoolides, mille uksed jäid suletuks juba aastakümneid tagasi. Vanu aegu jääb püsivalt meenutama endiste koolide kokkutulekul avatav mälestuskivi.

"See pole lihtsalt kivi, vaid ajalooline kivi − Laagna mõisa värava post," tutvustavad maarahvaseltsi Vanatare liige Eevi Paasmäe ja juhatuse liige Uta Kroon-Assafrei eelmisel nädalal paika saanud kivi.

"Kui viimase teeremondiga lammutati viimased varemed, siis paar asja tõi mu abikaasa ära, et ehk on kusagil vaja. Ja ühte läks nüüd siia vaja," lisab Assafrei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles