Liisa Pakosta: riik peaks kultuuripärandit hoides paremat eeskuju näitama

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Kultuurimälestis on ühtviisi kultuurimälestis, olgu see kirik või kellegi kodu, leiab Liisa Pakosta, et omavalitsused võiksid koduomanikel aidata seda pärandit hoida.
Kultuurimälestis on ühtviisi kultuurimälestis, olgu see kirik või kellegi kodu, leiab Liisa Pakosta, et omavalitsused võiksid koduomanikel aidata seda pärandit hoida. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pisut üle kuu muinsuskaitseameti peadirektori ametis olnud Liisa Pakosta tahab kultuurimälestiste eraisikust omanikele toetuse taotlemise hõlpsamaks muuta ja arvab, et Ida-Virumaa kultuurimälestised vääriksid eraldi toetusprogrammi.

Muinsuskaitse on sisu poolest mõneti kummaline nähtus. Arheoloogiamälestised, samuti mõisaaegsed ehitised küsimusi ei tekita, küll aga on raske hoomata, mis on muinsusega pistmist näiteks eelmise sajandi keskel valminud Sompa kaevanduse peahoonel või Kohtla-Järve kultuurimajal.

Paljud pered viskasid Tarbeklaasi tooted välja kui vana ja imeliku asja. Uuskasutuskeskused ütlevad, et enam neile Langebrauni portselani ei tooda. Inimesed on aru saanud, et uuemal pärandil on väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles