Silmeti juht Raivo Vasnu teeb Narvast magnetite linna

Ago Gaškov
, ajakirjanik
Copy
Raivo Vasnu arvates on üks oluline põhjus, mis pidurdab kogu Ida-Virumaa arengut, uue elamuehituse puudumine, mistõttu tuleb siia elama vähe haritud noori insenere.
Raivo Vasnu arvates on üks oluline põhjus, mis pidurdab kogu Ida-Virumaa arengut, uue elamuehituse puudumine, mistõttu tuleb siia elama vähe haritud noori insenere. Foto: Tairo Lutter / Scanpix

Sillamäel asuv NPM Silmet on Euroopa suurim haruldaste muldmetallide tootja. Tehas toodab ka haruldasi metalle: tantaali ja nioobiumi. Kõiki neid vajatakse tänapäevastes seadmetes ja ilma nioobiummagnetiteta oleks rohepööre täiesti võimatu. Tehase peadirektor Raivo Vasnu räägib muu hulgas, mida kujutab Narva kavandatav uus magnetite tehas, kus mõne aasta pärast peaksid hea palgaga tööd saama sajad inimesed.

Põhimõtteliselt tehakse Sillamäel sedasama, mida 40 aastat tagasi. Kui ma õigesti mäletan, siis hakati Sillamäel muldmetallidega tegelema kaheksakümnendatel aastatel.

Muldmetallidega tegelemine algas tegelikult juba seitsmekümnendatel. Toormeks oli lopariit ja muldmetallide tehast hakati ehitama 1975. aastal. 1977. aastal sai valmis fosforiiditöötlemise osa, kus hakati haruldasi muldmetalle tootma, samuti nioobiumi ja tantaali. Tehas tootis ka uraani. 1990. aastal lõpetati uraani tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles