Narva linnuse rekonstrueerimistööd hakkavad lõpule jõudma

Ilja Smirnov
Copy
"Paljud hiljem siia tulevad inimesed ilmselt ei mõistagi, kuhu see raha kulutati. Tegelikult on praegu palju uut maa all: kaablid, torud, kivid…" ütles Jüri Moor, selgitades, et tööd Narva kindluse suurel territooriumil lähevad maksumaksjatele ja muuseumile väga kalliks maksma.
"Paljud hiljem siia tulevad inimesed ilmselt ei mõistagi, kuhu see raha kulutati. Tegelikult on praegu palju uut maa all: kaablid, torud, kivid…" ütles Jüri Moor, selgitades, et tööd Narva kindluse suurel territooriumil lähevad maksumaksjatele ja muuseumile väga kalliks maksma. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Iidse Narva linnuse läänehoovi rekonstrueerimine saab 2023. aasta talvel läbi ning siis avatakse Kristervalli bastioni kasematid esimest korda ka külastajatele. Esialgu aga kõrguvad linnuse territooriumil tohutu suured lume- ja pinnasehunnikud ning muuseumikülastajate liikumist piiravad tarad. Ehitajate tööd segama hakanud Lenini kuju viidi ära Viimsi sõjamuuseumisse.

Detsembrikuine paks lumekiht Narva linnuse läänehoovis ja läänemüüri suure värava juures jätab paljud lõppeval aastal siin ära tehtud restaureerimistööd vaataja silme eest varju. Narva muuseumi projektijuht Jüri Moor lõi töövõtufirma Scandec Ehitus dokumentidele tuginedes kokku, et mitmesuguseid töid on siin tehtud juba ligikaudu poolteise miljoni euro eest.

Kristervalli bastioni kuivatud kasemattidesse paigutatakse muuseumi ekspositsiooni uus osa. Kütma siin ei hakata, et säilitada külastajatele autentne keskkond.
Kristervalli bastioni kuivatud kasemattidesse paigutatakse muuseumi ekspositsiooni uus osa. Kütma siin ei hakata, et säilitada külastajatele autentne keskkond. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles