Mõrvani viinud ahnuse palk: endine pedagoog sai 16 aastat vanglat

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Ema ja poeg Inge ja Andres Pullat oma süüd kohtus ei tunnistanud. Andres oli küll see, kes politseile laiba asukoha kätte näitas, kuid hiljem eitas oma seotust laiba rüvetamisega.
Ema ja poeg Inge ja Andres Pullat oma süüd kohtus ei tunnistanud. Andres oli küll see, kes politseile laiba asukoha kätte näitas, kuid hiljem eitas oma seotust laiba rüvetamisega. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Sel neljapäeval jõudis Viru maakohtus süüdimõistva otsuseni protsess, kus kohtupingis oli kolm inimest seoses 2021. aasta novembris Alutaguse vallas Jõuga külas Lillemäe talus toimunud Maie Sääre (49) tapmisega. Kõige karmima karistuse sai kuriteo kavandaja, pensionärist endine koolijuht Inge Pullat, kellele määrati 16 aastat vanglat. Teo toime pannud Aivo Vološin sai aga pea poole väiksema karistuse.

"Inge ütles, et kui Maie ära kõrvaldame, siis saan mina sinna majja elama minna," rääkis Vološin Viru maakohtus toimunud protsessil, kuidas nad koos kaaskohtualuse Inge Pullatiga 2021. aasta sügisel Jõugal elanud sugulase Maie Sääre tapmist kavandasid. "Meil oli plaan Sergei [Maie Sääre elukaaslane − E.K.] ka ära kõrvaldada, siis oleks edasised vaidlused välistatud ja ma oleks kohe saanud sinna majja," rääkis Vološin, "mina pidin musta töö ära tegema, et teiste käed puhtaks jääks."

Kohtualuse sõnul läksid nad koos Inge Pullatiga Alutaguse vallas Jõugal asuvasse Lillemäe tallu 2. novembri õhtul, jättes valge Citroeni kaubiku eemale peitu. "Maie tuli ukse peale koera kutsuma, siis ma lasin talle pipragaasi näkku, lõin kolm korda koridoris olnud tühja šampusepudeliga talle pähe, võtsin kaelast kinni ja kägistasin. Ta ütles, et lase lahti. Ta oli nii purjus, et kukkus peaga vastu seina. Kui Maie surnud oli, hõikasin Ingele, et ta võib sisse tulla, Maiet enam ei ole," rääkis Vološin kohtus.

Prokurör jäi otsusega rahule

Viru ringkonnaprokuratuuri prokurör Liina Pikma ütles, et jäi üldiselt selle kohtuotsusega rahule, kuigi peab veel põhjalikumalt tutvuma kohtuotsuse põhjendustega ja siis selgub, kas prokuratuur asja vaidlustab või mitte. Prokurör küsis Inge Pullatile 20 ning Aivo Vološinile 8 aastat vangistust. Andres Pullatile taotles ta ühe aasta pikkust vanglakaristust.

Küsimusele, mis oli selle juhtumi uurimises kõige keerulisem, vastas Pikma, et esialgu ei suutnud politsei leida Maie Sääre surnukeha. "Kui me selle surnukeha leidsime, siis hakkas ka paika loksuma see, kes mida võis olla teinud," lausus ta.

Tahtsid endale maja

Prokurör Liina Pikma ütles pärast kohtuotsuse väljakuulutamist, et selles kuriteos polnud muud nähtavat motiivi kui omakasu: mõrtsukad tahtsid saada endale Maie maja.

Ent see polnud esimene katse Maie maja omastada.

Maie ema Laidi Säär suri 2017. aasta 6. novembril. Kolm päeva hiljem saabus Jõhvi notari Tiit Juse lauale saatja aadressita ümbrik, mis oli postitatud Tallinnas. Ümbrikus sisalduv paber oli esmapilgul Laidi Sääre kirjutatud käsikirjaline kodune testament, kus oli öeldud, et ta pärandab kogu oma maise vara õetütre pojale Andres Pullatile.

"Oma tütrele, Maie Säärele, ei päranda ma midagi, sest Maie varastas minu pangakontolt raha," seisis sellel paberil.

Maie Sääre ema Laidi oli olnud Aivo Vološini eestkostja ja üleskasvataja, kuid pärast Laidi surma kolis Vološin Inge Pullati juurde Pärnumaale elama.

Kui Maie sai notarilt teada testamendi olemasolust, oli talle kohe peale vaadates selge, et see on võltsing. Ta pöördus politseisse ning teatas avalduses, et kahtlustab võltsimises Inge Pullatit. Maie oli veendunud, et ema testamenti ei teinud, sest vestles sel teemal emaga veel kaks päeva enne tema surma.

Samas pöördus Maie ka kohtusse, et see tuvastaks testamendi tühisuse.

Pärnu maakohus tellis testamendi ehtsuse tuvastamiseks ekspertiisi ning see tuvastaski, et testamenti ei kirjutanud väga suure tõenäosusega Maie ema Laidi. "Tõenäosus, et kirjutajaks on keegi teine isik, on väga suur," leidis ekspertiis. Kohus pidas tähelepanuväärseks, et testamendi kirjutanud isiku käekirjal on ekspertide väitel sarnasusi Inge Pullati käekirjaga.

Sellele tuginedes tegigi kohus otsuse, mille kohaselt on see testament tühine ning kogu Laidi Sääre vara (maja, metsa- ja põllumaad ning talutehnika) jäi tema tütrele Maiele. Kohus leidis, et kuna testament on tühine, siis pole seda tegelikult olemas.

Miks politsei tookord ei alustanud kriminaalmenetlust dokumendi võltsimise asjus, on siiani jäänud selgusetuks.

Kartis oma elu pärast

Pärast seda käisid Inge ja ta poeg alatasa Jõugal, et sugulase elul silma peal hoida. Nad jälgisid teda ja Maie kartis oma elu pärast.

Selle kinnituseks on näiteks avaldus, mille Maie tegi politseile mullu suvel.

"Olin oma majas, tegelesin majapidamistöödega, kui kuulsin, kuidas valge, uuem kaubik jäi seisma minu kinnistu territooriumil. Vaatama minnes selgus, et kaubikust olid väljunud 2 isikut, kelles ma tundsin ära Inge Pullati ja Aivo Vološini," kirjutas ta.

Maie kirjutas politseile, et pärast testamendiga seotud kohtuprotsessi on Inge Pullat muutunud tema suhtes väga agressiivseks ning ta tunneb oma elu olevat ohus. "Olen kaalunud paluda lähenemisekeeldu Inge ja Andres Pullati vastu ning samuti Aivo Vološini vastu, kes elab viimased 4 aastat Inge Pullati leibkonnas ja on tema võimu all."

Toona kirjutas naine, et praegu Maie tapmises süüdistatav Aivo Vološin on tegutsenud tema suhtes vägivaldselt ja näidanud üles agressiivsust, samuti on ta teda füüsiliselt rünnanud.

Aivo Vološin tunnistas end küll kohtus süüdi, kuid arvas, et piisav karistus talle oleks kolm aastat. Kohus siiski nii ei arvanud ja andis seitse.
Aivo Vološin tunnistas end küll kohtus süüdi, kuid arvas, et piisav karistus talle oleks kolm aastat. Kohus siiski nii ei arvanud ja andis seitse. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Soovis kergemat karistust

Nii näiteks käisid Inge Pullat ja Aivo Vološin Jõugal asuvas Lillemäe talus 2021. aasta 9. juunil. "Maielt oli tarvis saada kolm juuksekarva, et saata need ekspertiisi, mis tõestaks, et Laidi Sääre testament oli õige, ja ma saaks maja pärida," rääkis Aivo Vološin. Tema sõnul lubas seda talle Inge Pullat. Vološini sõnul sai ta Maielt kolm juuksekarva kätte. "Ta lubas seda teha. Arvan, et tal oli valus," rääkis ta. Süüdistusest aga nähtub, et Vološin läks toona Maie Säärele kallale ning kiskus teda juustest. Hiljem rääkis Vološin, et sai vajalikud karvad küll kätte, kuid need läksid kaduma.

Kolmest kohtualusest tunnistas vaid Vološin kohtus oma süüd. "Tunnistan end süüdi ja kahetsen oma tegu. Aga mul oleks soov saada kergemat karistust. Kas oleks võimalik kolm aastat?" ütles Aivo Vološin oma viimases sõnas.

Inge Pullat ütles pärast süüdimõistvat kohtuotsust, et peab seda täielikult ebaõiglaseks. Nii Vološin kui Inge Pullat lubasid otsuse edasi kaevata.

Mõrvas süüdimõistetud said pika vangistuse

Viru maakohus mõistis sel neljapäeval Inge Pullati süüdi mõrvas ja laiba rüvetamises ning mõistis talle 16 aastat vangistust.

Aivo Vološini tunnistas kohus süüdi kehalises väärkohtlemises, mõrvas ja laiba rüvetamises ning mõistis talle 7 aastat vangistust.

Andres Pullati tunnistas kohus süüdi laiba rüvetamises ning mõistis talle rahalise karistuse 2660 eurot.

Süüdistuse kohaselt tapsid Inge Pullat ja Aivo Vološin 2. novembri õhtul Jõuga külas Alutaguse vallas omakasu eesmärgil Maie Sääre, et saada endale tema talu.

Kaks päeva hiljem viisid Inge Pullat ja Aivo Vološin Maie surnukeha kaubiku tagaruumis Põhja-Pärnumaa valda Metsaküla teele, keerasid surnukeha koormakattesse ja jätsid võsasse, teest umbes 10 meetri kaugusele.

6. novembril sõitsid Inge Pullat, Aivo Vološin ja Andres Pullat oma elukohast Viluvere külast Põhja-Pärnumaa vallast Pärnumaalt sõiduautoga tagasi Metsaküla teele, kus võtsid surnukeha sõidukisse kaasa ja viisid Põhja-Pärnumaa metsa Taarikõnnu tee äärde kraavi servale.

7. novembril sõitsid Inge Pullat, Andres Pullat ja Aivo Vološin tagasi Põhja-Pärnumaale Taarikõnnu tee metsa, kus võtsid kraavi servast Maie surnukeha ja sõitsid Viljandi maakonda Põhja-Sakala valda Kurnuvere külla, kus peatuti põllutee ääres. Andres Pullat ja Aivo Vološin tassisid Maie surnukeha autost välja ja viisid tee kõrval oleva kaevu juurde, mille sees oli redel. Andres Pullat ja Aivo Vološin viskasid surnukeha kaevu. Seejärel pani Andres Pullat laiba peale suure puu ja Aivo Vološin viskas peale suure kivi, mille tagajärjel jäi surnukeha kaevus vee alla ega olnud nähtav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles