Jalutuskäik Kohtla-Järve vanalinnas viis huvilised möödunud sajandi algusesse

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ainar Varinurm võttis Kohtla-Järve ringkäigule kaasa terve paki ajaloolisi fotosid ja kaarte, et ekskursandid saaksid oma silmaga näha, millest siin kõik alguse sai.
Ainar Varinurm võttis Kohtla-Järve ringkäigule kaasa terve paki ajaloolisi fotosid ja kaarte, et ekskursandid saaksid oma silmaga näha, millest siin kõik alguse sai. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põlevkivimuuseumi direktor Ainar Varinurm viis kohtlajärvelased linnapäevade ajal vanalinna jalutama ning kodulinna 1920.-1940. aastate ajalooga lähemalt tutvuma.

Eri linnaosadest tuli kohale umbes kolmkümmend huvilist. Koguneti Kohtla-Järve elektrijaama parklas − just sealt sai omal ajal alguse kaevanduslinn, mis sel nädalal oma 77. aastapäeva tähistab.

"Linna ristiisaks võib pidada Viljandist pärit inseneri Märt Rauda, kes 1918. aasta novembris noorelt Eesti valitsuselt põlevkiviõli tootmise rajamiseks volituse sai ja siia tuli. Tol ajal olid siin pukis sakslased, kuid Märt ütles: "See kraav saab olema Eesti oma." Ja siis tõeline tegevus lahti läkski."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles