Galina Kozulina ja Natalja Kapajeva avasid ühise lapitööde näituse

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Natalja Kapajevat ja Galina Kozulinat ühendab suur armastus tekstiilikunsti ja eriti lapitehnika vastu.
Natalja Kapajevat ja Galina Kozulinat ühendab suur armastus tekstiilikunsti ja eriti lapitehnika vastu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi linnagaleriis saab vaadata jõhvilanna Galina Kozulina ja narvalanna Natalja Kapajeva lapitööde näitust "Duett", mis paistab silma oma originaalsuse, värvide erksuse ja sisemise soojusega. Vaatamiseks välja pandud maastike ja portreede loomisel on pintslite ja värvide asemel kasutatud kangatükke, niiti ja nõela.

Ehkki Natalja Kapajeva ja Galina Kozulina elavad eri linnades, leiavad nad lihtsasti ühise keele ja meele, sest neid ühendab suur armastus tekstiilikunsti ja eriti selle ühe haru − lapitehnika vastu. Mõlemad käsitöömeistrid osalevad iga-aastastel näitustel nii Eestis kui ka välismaal. Galina Kozulina vaimustav natüürmort õuntega naasis hiljuti Venemaalt rahvusvaheliselt rändnäituselt.

Galerist Inna Kivimäe sõnul on Galina Kozulina ja Natalja Kapajeva Jõhvi galeriis sagedased külalised, esitledes oma loomingut siin juba viiendat korda. "Iga kord toovad nad siia uusi, üha keerulisemaid ja hämmastavamaid töid − raske uskudagi, et need pildid ei olegi värvidega maalitud, vaid lapitükkidest kokku õmmeldud."

Tõepoolest, alles lähemalt uurides võib märgata mikroskoopilisi õmblusi, mille abil Galina Kozulina on kujutanud mitmeid tuntud inimesi: Johnny Deppi, Mick Jaggerit, Coco Chaneli... "Need inimesed, nende lood ja saatused pakuvad mulle huvi ning kunstnikuna köidavad mind nende näoilmed," räägib ta.

Coco Chanel on Galina Kozulinale küllaga inspiratsiooni pakkunud.
Coco Chanel on Galina Kozulinale küllaga inspiratsiooni pakkunud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Näitusekülastajad on hämmingus: kuidas on võimalik kangatükkide ja niidi abil edasi anda nii palju toone ja varjundeid, et inimeste näod otsekui ellu ärkavad?

"Me teeme kõike käsitsi, selleks on olemas spetsiaalne tehnika," räägib Kozulina. "Maalimisel kantakse vajalikud detailid lõuendile värvidega, mina teen sedasama, ainult kangatükkide ja niitidega. Ühe töö valmistamiseks kulub kolm kuud kuni pool aastat − see on pikk ja vaevanõudev, ent samas rahustav protsess. Praegu kaunistavad need pildid minu maja seinu, rõõmustavad ja inspireerivad mind."

Lapitükkidest maastik.
Lapitükkidest maastik. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lisaks lapipiltidele on Galina Kozulina näitusele toonud sadakond eri riikidest pärit sõrmkübarat − vaid osa tema sõrmkübarate kollektsioonist.

Natalja Kapajeva on peaaegu kogu elu kangastega tegelnud: esmalt leiutas ta kangamustreid Kreenholmi manufaktuuris tekstiilikunstnikuna töötades, nüüd õpetab Narva laste loomemajas lapitehnikat ja annab tunde huviklubis.

Käesolevale näitusele on ta välja pannud oma dekoratiivpannood. Ka lapitükid, millest need kompositsioonid tehtud on, on ta oma kätega ära värvinud.

"Mind hakkasid huvitama looduslikud värvained ja kogu suve katsetasin suvilas taimedega: kasutada võib nii lilli, lehti, puukoort, kapsast − mida iganes. Isegi roostes polte ja naelu," räägib ta. "Tulemus on etteaimamatu ja see ongi selle protsessi juures kõige köitvam. Pärast värvimist valin välja sobivad tükid ja loon üldpildi. Pannoosid tepin käsitsi ja seegi töö pakub mulle suurt rõõmu."

Ehkki Kapajeva ja Kozulina töötavad eri tehnikates, täiendavad näituse avamisel viibinud arvukate külaliste sõnul nende tööd üksteist suurepäraselt ning tänu sellele on nende ühisnäitused alati ainulaadsed, säravad ja soojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles