JUHTKIRI Ärgem laskem neid miljoneid raisku!

Põhjarannik
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andis Ida-Virumaa õiglase ülemineku kavale ametliku stardi aasta tagasi oktoobris Narvas.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andis Ida-Virumaa õiglase ülemineku kavale ametliku stardi aasta tagasi oktoobris Narvas. Foto: Ilja Smirnov

Suhtumine Ida-Virumaale mõeldud õiglase ülemineku fondi 340 miljonisse eurosse on olnud vastandlik.

Osa poliitikuid peab seda Ida-Viru päästerõngaks ja imerohuks kõikide tagasilöökide vastu, mida Euroopa kliimapoliitika on maakonnale juba põhjustanud ja põhjustab tulevikus veel. Skeptikud leiavad, et tegemist on niivõrd tühise rahaga võrreldes sellega, mida põlevkivitööstus on viimastel aastatel sisse toonud, et sellega pole võimalik märkimisväärset murrangut ja üleminekut uuele majandusele koos jõukuse kasvatamisega Ida-Virumaal esile kutsuda.

Neil mõlemal äärmuslikul seisukohal on oma tõeterad. Nagu sellelgi, et Eesti ei ole geopoliitiliste riskide tõttu soositud investeerimispaik, mida kinnitavad ka pankade kõrgemad laenuintressid.

Kuid kõigest sellest hoolimata tasub Ida-Virumaal tegutsevatel ettevõtetel, omavalitsustel, asutustel ja mittetulundusühingutel praegu kõvasti pingutada, et õiglase ülemineku fondi letil olevad miljonid eurod võimalikult tõhusalt ära kasutada. Sobivate projektide väljamõtlemine, nende kohandamine meetmete nõuete järgi, tähtaegadesse mahtumine, eurobürokraatia järgimine ja aruandlus ei ole lihtne. Aga selle eest on siiski võimalik teha asju, mis võimaldavad luua Ida-Virumaal uusi töökohti, tugevdada ettevõtlust, parandada elukeskkonda ja üldist heaolu.

Teist sellist võimalust ei pruugi enam tulla. Seetõttu oleks eriti kahju, kui osa rahast jääks kasutamata, kuluks pseudotegevustele ja läheks lihtsalt Ida-Virumaa jaoks raisku. Püüdkem seda vältida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles