Kuigi jää läheb veekogudel paksemaks, sinna minna veel ei tohi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Voka tiigil oli esmaspäeva pärastlõunal jää paksuseks 15-17 sentimeetrit ning see on piisav, et sinna ohutult peale minna. Kuid praegu kehtib veel üleriigiline jäälemineku keeld.
Voka tiigil oli esmaspäeva pärastlõunal jää paksuseks 15-17 sentimeetrit ning see on piisav, et sinna ohutult peale minna. Kuid praegu kehtib veel üleriigiline jäälemineku keeld. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Kuigi paljudel veekogudel on jää paksus juba selline, et sinna võib peale minna, kehtib endiselt üleriigiline jäälemineku keeld, mis kehtestati 23. novembril.

Et kontrollida jää ohutust, teevad päästjad regulaarselt väljasõite veekogude juurde ning mõõdavad seal jää paksust. Eile pärastlõunal tehti mõõtmisi Voka tiigil, kuhu traditsiooniliselt on talviti rajatud liuväli.

"Siia võib tegelikult juba liuvälja peale teha, sest jää on 15-17 sentimeetri paksune," sõnas Jõhvi päästemeeskonna vanem Artur Gabriel.

Mõõtmine näeb välja nii, et jää sisse puuritakse auk, mõõdetakse mõõdulindi abil jää paksus ära ning telefoniäpi abil edastatakse info portaali veeohutus.ee.

Tegelikult võib jääle minna juba siis, kui jää paksus on vähemalt 10 sentimeetrit. "Sel aastal on see probleem, et lund on sadanud palju ja mõnedel veekogudel on lumekiht nii paks, et see segab jäätumist," ütles Gabriel. Samas ta lisas, et alati ei ole jää paksus ohutuse näitaja. Näiteks kevadine jää on salakaval. "Päikese toimel läheb isegi paks jää rabedaks ja võib kergelt läbi vajuda."

Praegusi olusid hinnates ütles Gabriel, et kuna jää paksus on kasvanud, siis tõenäoliselt vaadatakse lähiajal olukord üle ja hakatakse jääleminekut näiteks mõnede piirkondade kaupa lubama.

Siiski ta lisas, et praegu on piiriveekogud ohtlikud, kui sinna jää peale tekib. Ohtlikud on tema sõnul Peipsi ja sellega ühenduses olevate jõgede suudmekohad, samuti kärestikulised ja kiirema vooluga jõed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles