AJALUGU: Riigitegelasele Peeter Põllule süüdatakse Jõhvis mälestusküünal

Copy
Jõhvi kihelkonnast pärit Peeter Põld kuulus põlvkonda, kes pani aluse omariikluse tekkele ja lõi Eesti Vabariigi algusaastail meile eestikeelse maailma, eesti keelele tugineva haridus- ja kultuuriruumi.
Jõhvi kihelkonnast pärit Peeter Põld kuulus põlvkonda, kes pani aluse omariikluse tekkele ja lõi Eesti Vabariigi algusaastail meile eestikeelse maailma, eesti keelele tugineva haridus- ja kultuuriruumi. Foto: Rahvusarhiivi filmiarhiiv

5. aprillil tähistatakse saja aasta möödumist Eesti asutava kogu − Eesti Vabariigi esimese demokraatliku esinduskogu valimisest. Sel puhul süüdatakse kõikides asutava kogu rahvasaadikute sünnikohtades austusküünal. Ainuke Jõhvi kihelkonnast pärit asutava kogu liige oli Eesti rahvuslik suurkuju, haridus- ja riigitegelane, teoloog Peeter Põld. 

Tartus Munga tänaval asuva haridus- ja teadusministeeriumi ees seisab lühikest kasvu mehe pronkskuju. See on Peeter Põld (12.07.1878 - 01.09.1930), Eesti Vabariigi esimene haridusminister ja emakeelse ülikooli looja, Eesti ajutise maanõukogu, asutava kogu ja riigikogu liige, Vabadussõjas osaleja, kümnete seltside esimees, kelle võitlus 20. sajandi esikümnendeil eestluse ning Eesti Vabariigi eest väärib sügavat austust.

Sünnipaik Puru külas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles