Kommid muutusid väiksemaks

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ja IRLi koalitsioonileppe tekst jõudis eile õhtul avalikkuse ette.

Kui võimuliitu loovad kolm erakonda, kes kõik on enne valimisi lubanud ohtralt head ja paremat, siis nõuabki ühiste kavatsuste plaanis kokkuleppele jõudmine ja selle kirjapanek rohkesti aega. Et see üle kivide ja kändude on käinud, on loomulik, sest iga osapool tahab, et sellest dokumendist vaataks vastu võimalikult palju nende näoga sarnaseid tunnuseid.

Tulemuseks on tohutult pikk tekst, milles leidub hulganisti belletristlikku sõnavara ja märksa vähem konkreetseid plaane.  Mitmed kompvekid, mida valijatele lubati, nagu lastetoetuste ja tulumaksuvaba miinimumi tõus või sotsiaalmaksu vähendamine, on alles, aga numbrid on muutunud väiksemaks kui olid valimisplakatitel. Seegi on paratamatu, sest juba valimislubaduste andmisel kipub iga erakond pakkuma rohkem, kui reaalselt on võimalik, ent nüüd tuleb arvestada veel ka koalitsioonipartnerite sama uljaste lubadustega.

Nii ei jäägi muud üle kui tuutust ka komme vähemaks võtta, sest kassasse jõudes selgub, et rahakotti või pangakaardile pole raha märkimisväärselt juurde tekkinud.

Selle koalitsioonileppe kõige nukram koht ongi selles, et valijatele püütakse hüvesid luua põhiliselt vaid maksudega mängides. Raha ühest taskust teise tõstmise asemel oleks märksa olulisem tulla välja konkreetse plaaniga, kuidas riigi jõukust tervikuna kasvatada. Paraku kuulub aga ettevõtluse tugevdamisega seotu suuresti üldsõnaliste kavatsuste lahtrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles