Aidake ühistuid reaalse kasuga

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks trumpe, millega Yana Toom viimastel riigikogu valimistel Ida-Virumaal hiilgava häältesaagi kogus, oli muu hulgas lubadus aidata leida lahendusi siinsete korteriühistute keerulisele olukorrale.

Nii Kohtla-Järve kui ka Jõhvi kortermajade majandamine on keeruline kunst. Kinnisvara väärtus on koguni kümme korda odavam kui pealinna kõige odavamas elurajoonis Lasnamäel. Vanad majad lagunevad, kommunaalkulude vähendamiseks tuleks neid soojustada ja põhjalikult renoveerida, aga paljude elanike maksevõime on nigel.

Pärast valimisi pole Toom mingilgi moel siinsete ühistute olukorda kergemaks muutnud. Keskerakond on küll tulutult püüdnud parlamendis läbi suruda eelnõu, mis näeks ette korteriühistute vaidluste lahendamiseks komisjoni loomist, kuid sellele pole leitud piisavat toetust.

Sellise komisjoni kaudu võiks ehk mõningate võlavaidluste lahendamine käia kiiremini kui praegu kohtutes, kuid see eeldaks samuti päris suuri lisakulutusi, sest komisjon vajaks haritud juriste, kelle töötund pole odav. Pealegi ei tee komisjoni otsused ühtegi ühistut märkimisväärselt jõukamaks, maja korda ega tõsta kinnisvara hinda.

Hoopis mõistlikum oleks, kui keskerakondlikud linnavalitsused püüaksid senisest märksa rohkem  aidata kohalikke ühistuid KredExi pakutavate toetuste taotlemisel. Sealt kaudu saab reaalset raha majade kordategemiseks. Keerukate nõuete džunglist läbimurdmisel võikski kohalik võim toeks olla. Sellest oleks reaalne kasu ja ka kohalikud ehitusettevõtted saaksid rohkem tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles