JUHTKIRI: Õppetund omavalitsusele

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Aasta tagasi puhkes Jõhvis torm prügiveo hinna tõusu pärast. Jäätmevedaja Ekovir soovis hinda tõsta ligi 75 protsenti, mis ajas korteriühistud marru. Inimesi ajas vihale jäätmeveofirma selline küüniline ahnus, teisalt aga ka vallavõimude ükskõiksus uue tariifi heakskiitmisel.

Korraldati koosolekuid, vallavalitsus tellis ekspertiisi, peatades koguni oma määruse, mis hinnatõusu heaks kiitis. Lõpuks sekkus ka konkurentsiamet.

Viimane jõudis oma menetlusega lõpule ja tõdes, et ametil pole siin tagantjärele midagi võimalik kindlaks teha. Kuid lõppdokumendist saame siiski välja lugeda etteheiteid nii vallavalitsusele kui Ekovirile. Viimane põhjendas hinnatõusu sellega, et Uikala prügila lõpetas Ekovirile 50protsendilise hinnaeelise andmise. Konkurentsiamet viskas küll vallale ja jäätmevedajale ninale, et ei küsitud pakkumist teistest prügilatest, kuid me ei loe sealt välja konkurentsiameti arvamust selle kohta, kas asjaolu, et prügila tegi Ekovirile teiste jäätmevedajatega võrreldes üüratu hinnasoodustuse, moonutas konkurentsi 2012. aastal toimunud hankel või mitte. Aga igaüks saab aru, et see firma pidi omama hinnaeelist teiste ees. Küsimust võimendab asjaolu, et Uikala prügila ja Ekoviri omanikering oli sarnane.

Loodetavasti oli see hea õppetund Jõhvi vallavalitsusele, kui ta tulevikus pannakse taas küsimuse ette, kas eelistada elanike või äriettevõtte huve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles