JUHTKIRI: Miks mitte konkurss?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Nüüd, pärast Aleksei Naumkini tagasiastumist vallavanema kohalt, võib öelda, et Jõhvis on viie aasta jooksul vahetunud viis vallavanemat. Vallavõimu ebastabiilsus on saanud sümptomaatiliseks ning kahandab oluliselt siinsete valitsejate tõsiseltvõetavust eelkõige valijate, aga ilmselt ka koostööpartnerite silmis.

Ühest küljest soodustas vallavanemate nii tihedat vahetust eelmisel valimisperioodil selline jõudude vahekord volikogus, mis lubas väikesel seltskonnal kogu ülejäänud volikogu šantažeerida. Kuni kaks põlist vaenupoolt, Niina Neglasoni ja Nikolai Ossipenko valimisliidud, otsustasid sellele lõpu teha ja panid hambaid krigistades leivad ühte kappi.

Ent oodatud stabiilsust ei saabunud, sest Ossipenko survel vallavanema kohale pandud Naumkin ei saanud aastatki ametis olla, kui suurem osa volikogust veendus, et sellesse ametisse ta ei sobi. Asjad vallas ei liigu ja paljuski tegeldakse valla arengu juhtimise asemel asendustegevusega.

Samas tunnistavad kõik volikogus esindatud jõud, et tegelikult pole head vallavanema kandidaati kellelgi.

Praeguses olukorras oleks mõistlik leppida kokku, et vallavanem leitakse konkursi teel, sest seis volikogus on sedavõrd segane, et kui keegi oma kandidaadiga välja tulebki, ei pruugi see teistele sobida.

Pool aastat pärast haldusreformi võib "järelturult" üle Eesti leida sobivaid kandidaate ja ehk on isegi hea, kui ta pole kohaliku taustaga.

Jõhvi valitsemise häda on see, et viimastel aastatel on mõned volikogu liikmed võtnud normiks sekkuda vallavalitsuse töösse. Mõneti on juurdunud arusaam, et vallavalitsus on volikogu liikmete lakei, kes peab aina koogutama ja aru andma ega tohi mitte mingil juhul iseseisvalt mõelda ja tegutseda. Kui vallavalitsusel puudub visioon ja ambitsioon suurelt mõelda ning julgelt tegutseda, hääbubki igasugune areng, tegevuste imiteerimiseks aga suurendatakse bürokraatiat. Jõhvis tuleb täitevvõim vallavalitsusele tagasi anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles