JUHTKIRI Ekovir teeb seda jälle...

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Prügiveofirma Ekovir on andmas taas näitlikku õppetundi, kuidas kommunaaläris tuleb korralikult raha teenida ning kuivõrd oluline on seejuures kohaliku omavalitsuse suunamine soovitud suunas. Käekiri on üldjoontes lihtne: avaliku prügiveokonkursi võitmiseks tehakse konkurentidest märgatavalt odavam pakkumine teadmisega, et mõne aja pärast õnnestub saada kohalikud omavalitsusjuhid nõusse hinda järsult tõstma. Põhjust selleks pole keeruline välja mõelda. Nimetatud juhul prügila hindade äkiline ja ootamatu tõus. Olgugi et nii prügiveofirma kui ka prügila on ühe ja sama äriimpeeriumi osad. Tähelepanuväärne, et mõlemas toimetavad või on toimetanud juhtivatel kohtadel inimesed, kes on samal ajal olnud või on praegugi seotud Kohtla-Järve, aga ka Jõhvi linnavõimuga. Jevgeni Solovjov, Viktoria Tsventarnaja, Deniss Veršinin, Tiit Lillemets on vaid mõned näited.

Käekiri on üldjoontes lihtne: avaliku prügiveokonkursi võitmiseks tehakse konkurentidest märgatavalt odavam pakkumine teadmisega, et mõne aja pärast õnnestub saada kohalikud omavalitsusjuhid nõusse hinda järsult tõstma.

Kas Ekovir saab oma tahtmise ning kohalikud inimesed ja asutused peavad hakkama prügiveo eest varasemast märksa rohkem maksma või mitte, sõltubki suuresti sellest, kuivõrd painutatav on kohalik võim kohaliku kommunaaläri valitseja poolt. Jõhvi punnis mõnda aega vastu, aga andis lõpuks ikka järele. Endisest Toila ja Kohtla vallast, kus prügiveoäri korraldajatel kohaliku võimu üle tuntavat mõju polnud, ei tulnud soovitud hinnale sugugi rohelist tuld.

Nüüd on Kohtla-Järve võimudel võimalik näidata, kas nad hoolivad rohkem oma elanike või prügiäri omanike heaolust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles