Raha, võim või ka mõlemad

Aivar Surva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Surva.
Aivar Surva. Foto: Matti Kämärä

26. juuli Jõhvi volikogu istungil toimunu oli kinnitus selle kohta, et osa inimesi on tulnud volikogusse ainult raha pärast. Maksumaksjale läheb neljapäevane otsus tasustamise korra kohta maksma aastas ca 68 000 eurot. Kui siia liita veel otsus vallavanema ja vallavalitsuse liikmete tasude kohta (lisakulu aastas 86 000), siis on ühe kuu jooksul tekitatud valla eelarvesse 154 000 euro suurune auk. Selle aasta lõpuni lisakulu peaaegu 80 000 eurot, millele ei ole katet.

Uus volikogu esimees arvas, et lisakulu volikogu "hinnatõusule" on 11 000?! Ja osaliselt kaetakse see majanduskulude arvelt. Endine vallavanem võiks ometi teada, et majanduskulude arvelt ei saa katta personalikulusid. Nii et selline on praeguse koalitsiooni hind. Vähemasti esialgu.

Kardan, et tulemas on Jõhvi jaoks veel hullemaid asju, sest vallavanema sõnutsi on uus koalitsioon jaganud juba osa asutusi omavahel ära: spordikool ja hooldekeskus lähevad Jõhvi − Meie Kodu kontrolli alla ning huvikeskus ja sotsiaalmaja Keskerakonna kontrolli alla. "Kontrolli alla" tähendab ilmselt sama, mida on tehtud juba aastaid Kohtla-Järvel − tuleb mehitada "omadega", kes garanteerivad hääled ja valimistulemuse. See tuletab mulle meelde praeguse vallavanema Martin Repinski lubadused, kui arutasime uue võimaliku koalitsiooni teket. Repinski on taas valetanud (esimene vale, et ta ei lubanud Reformierkonnale volikogu esimehe kohta), sest lubadus oli, et inimesi välja vahetama ei hakata. Saame näha.

Volikogu esimeheks valitud Eduard Easti sõnul ei pea kartma kõrget palka, vaid rumalaid inimesi. Kas nüüd on tarkust juurde tulnud? Jõhvi vald ei vaja kohe kindlasti täistööajaga volikogu esimeest. Eriti veel 2500 euro suuruse palgaga. Põhjendus, et see annab võimaluse inimestega rohkem kohtuda ja nende muresid teada saada, on üsna pentsik. See ju iga volikogu liikme elementaarne kohustus! Volikogusse kandideerides peaksid inimesed endale aru andma, miks nad seda teevad. Kui ainus eesmärk on enda taskute täitmine ja järgmise valimistulemuse kindlustamine, siis on see üsna alatu valijate petmine. Või äkki on see kellelegi täitsa normaalne? Et nii peabki? Saagu sest vallast, mis iganes, võtame, kuni võtta on? Meenutab kangesti naaberlinna, või kuidas?

Üks lubadus oli veel: teha ettepanek alustada Toila vallaga uuesti läbirääkimisi ühinemise üle. Teades koalitsiooni osapoolte meelsust, siis sellist ettepanekut ilmselt ei tehta. Osales ju Jõhvi − Meie Kodu läbirääkimiste lõpetamises juba 2016. aastal.

Samuti on Reformierakonna fraktsioon teinud järjepidevalt ettepanekuid teede-tänavate olukorra lahendamiseks, aga siiani tulutult. Üks põhjendus on teehoiukava puudumine. Loomulikult on kava vajalik, kuid see ei takista juba alustada teede renoveerimist, sest eelarvestrateegias on remonti vajavad teed ammu kirjeldatud.

Selle aasta suvi on tõeliselt kuum ja tahaks üsna meelsasti seda rahulikult nautida. Paraku on poliitika Jõhvis veel kuumem ning paraku ei anna viimased volikogu otsused küll alust arvata, et see Jõhvi valla elanikke rõõmustaks ja kuidagi seda tulisust jahutaks. Nii et vaidlusi tuleb veel palju.

Ja ikkagi, päikeselist suve ja toredaid suveelamusi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles