Jõhvi vald vajab rohkem julgust

Martin Repinski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Repinski.
Martin Repinski. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsuses on otsuste tegemisel vaja rohkem julgust. See on tõdemus, milleni olen jõudnud vallavalitsuses peaaegu kuu aega töötades. Selle aja jooksul olen märganud, et nii poliitikud kui ka vallaametnikud pööravad tähelepanu eelkõige bürokraatiale ja ka pisiasjadele asjaajamises. Liiga vähe mõeldakse suure pildi peale. Mõistan, et ettevaatlikkus on seotud eelkõige eelnenud sündmustega Jõhvi vallas. Seetõttu on inimesed tehtud ettevaatlikuks ja otsuseid ei julgeta teha.

Otsustamine on eelkõige vastutus. Jah, muidugi on otsuste tegemisel võimalik eksida. See pole välistatud, sest me kõik oleme ju inimesed, aga kui ei otsusta, ei ole ka edasiminekut.

Toon ühe näite julge otsustamise kohta. Pargikeskuse kaubandus- ja vabaajakompleksi projektis on tehtud suured muudatused, mis panid meid valiku ette, kas kehtestada uus detailplaneering, mille menetlemine on väga pikk protsess ja tähendaks projekti külmutamist umbes paariks aastaks, või leida mõni muu lahendus, mis oleks kiirem. Teisipäeval otsustas vallavalitsus, et algatame eelnõu selle objekti projekteerimistingimuste koostamiseks, lootuses, et sügisel on võimalik keskuse ehitust jätkata. Oma otsuse õiguspärasust palume  kontrollida advokaadibürool.

Pargikeskuse jaoks tähendab see võimalust objektiga edasi minna ning nii on lootust, et Jõhvi saab mõne aja pärast kaubanduskeskuse, kus on ka kino, treeningusaalid ja laste mängumaailm. Projekti teine etapp, millesse on kavandatud ujula ja jäähall, valmib aga pärast kaubanduskeskust kahe aasta jooksul. Et teine etapp kindlasti valmis saaks, sellel hoiab vallavalitsus silma peal.

See, et Jõhvi midagi ehitatakse, on suur asi ja vallavalitsus toetab siia tehtavaid investeeringuid.Mulle ei meeldi, et praegu on Jõhvist rääkides takerdutud persoonidesse ja nende palkadesse. Liiga vähe on räägitud Jõhvi arengust.

Palju räägitakse meedias Jõhvi juhtide kõrgetest palkadest. Hea juht ja töötaja tähendab ühele organisatsioonile väga palju. Abivallavanemad on esimese kuuga näidanud end väga positiivsest küljest, nad on aktiivselt tegelnud projektidega, mis olid seisma jäänud, ning arutame uusi võimalusi. Abivallavanemad ei ole mingil juhul ainult esinduspersoonid või need, kes jagavad ülesandeid. Ei, neil on reaalsed tööülesanded, osaliselt võtavad nad endale ka täitmata ametikohtade ametnike töö. Toon näite Aivo Tamme töötamise kohta mõned kuud tagasi − ta oli ühekorraga nii abivallavanem majanduse alal kui ka täitis majandusspetsialisti tööülesandeid. Ning sai sellega hästi hakkama. Samasugust tööpanust ootan ka praegustelt abivallavanematelt.

Inimesed muretsevad selle pärast, et uute juhtide kõrged palgad koormavad eelarvet. Mina arvan, et need palgatõusud valla valitsemiskulusid ei suurenda. Küsite: kuidas nii? Vallavalitsuses on täitmata kohti, ent palgafond nende jaoks on olemas. Jagame ametnike vahel ülesanded ära ja saame nii kokku hoida. Näiteks ei võtnud me tööle uut haridusspetsialisti, vaid selle koha täitis meie arendusspetsialist − see tähendab, et hoidsime ühe ametikoha kokku. Selliseid sisemisi kokkuhoiuvõimalusi otsime veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles