Alutaguse seikluspark paisus kaks korda

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA toetusega valminud lasterajal on kolm ringi; pärast iga ringi läbimist saab soovi korral maha tulla. Laps saab läbida raja algusest lõpuni nii, et vahepeal pole vaja karabiini edasi tõsta. Seetõttu saavad vanemad samal ajal täiskasvanute rajal lustida.
PRIA toetusega valminud lasterajal on kolm ringi; pärast iga ringi läbimist saab soovi korral maha tulla. Laps saab läbida raja algusest lõpuni nii, et vahepeal pole vaja karabiini edasi tõsta. Seetõttu saavad vanemad samal ajal täiskasvanute rajal lustida. Foto: Matti Kämärä

Tulevast nädalavahetusest pakutakse Pannjärvel seiklemisrõõmu ka päris pisikestele, sest valminud lasterajale lubatakse ronima juba meetripikkused põnnid. Täiendust on saanud ka täiskasvanute rajad, näiteks saab nüüd õhus jalgratast vändata ja üle järve laskuda.

Mullu suvel avatud Alutaguse seiklusparki ehitab selle nädala lõpuni suuremaks Prantsuse firma Altus, mis on ehitanud 120 seiklusrada 14 riigis üle maailma. Üks ehitajatest, Jonathan Dos Santos rääkis, et ta on töötanud Hiinas, Jaapanis, Saksamaal, Inglismaal, Iirimaal, Šotimaal, Hispaanias ja Portugalis.

Tema sõnul on selle firma rajatavad seiklusrajad kõikjal üsna sarnased, sest kasutatakse läbiproovitud projekte, mis töötavad hästi. "Tüüpiline on viis rada täiskasvanutele, mis lõpevad trossilaskumistega nagu Pannjärvelgi. Siinne lasterada on ainulaadne selle poolest, et sellel on kaks trossilaskumist - varem pole me sellist asja teinud."

Köiellaskumist võimaldav atraktsioon, mis kulgeb üle järve ja mille kallal prantslased praegu töötavad, on Dos Santose sõnul samuti eriline. "See on ligemale 400 meetrit pikk. Ühe sama pika oleme teinud vaid Saksamaal."

Peab olema kõige-kõige

MTÜ Mäekeskus juhatuse liige Robert Peets kinnitas, et Eestis teist nii pikka laskumisrada pole. "Sinnasõit tuleb 400 meetrit ja tagasisõit 220 meetrit. 400 meetrit tähendab, et saad umbes pool minutit üle järve sõita - see on päris pikk aeg."

Peetsi sõnul on ka Otepää seikluspargis pikad trossilaskumised, aga need piirduvad siiski 350 meetriga. "Me ei saanud lühemat kui 400 meetrit teha, sest kahjuks eestlased tahavad, et asjad oleksid kõige-kõige. See on väga oluline müügiargument, et meie laskumine on pikem."

Et eristuda teistest seiklusparkidest, mida on Eestis kümmekond, tuli sõna otseses mõttes ka jalgratas leiutada. Kui Tartus AHHAA keskuses saab lae all trossi mööda jalgratast pedaalida, siis Pannjärvel saab nüüd sama teha männilatvade vahel.

Peetsi sõnul on tegemist AHHAA analoogiga. "Muretsesime ratta ja lasime välja arvutada, kui suur raskus peab all olema. Konsulteerisime AHHAAga ja saime ka Soome teaduskeskuse Heureka kontakti, mille teadlased ehitasid selle atraktsiooni AHHAAsse."

Aprillis alanud ehitustöödega paisub seikluspark rohkem kui kaks korda suuremaks. Kui siiamaani oli 25 elementi, siis lasterajaga lisandub 22 elementi ning täiskasvanute neljas rada täieneb 9 täpsust ja tähelepanelikkust nõudva elemendiga, muutudes kõige suuremat pingutust nõudvaks rajaks.

Lõbu mitmeks tunniks

Mõni asi läheb ka lihtsamaks. "Kolmanda raja põrguülesminek käis paljudele üle jõu, sinna tuleb juurde alternatiiv - kes ei jõua võrgust ronida, saab redelist minna," selgitas Peets.

Kui lasterajal tuleb arvestada kuni pooleteise tunniga, siis uute elementidega täiskasvanute raja läbimine pikeneb poole võrra - kuni 2,5 tunnini.

Ehitajad loodavad selle nädala lõpuks kõikide töödega ühele poole saada, siis minnakse edasi Inglismaale järgmist lasterada ehitama. "Lasterajad on muutunud väga populaarseks, sest siis saab seikluspargis lõbutseda kogu pere," tõdes Dos Santos.

Tema sõnul pakub seikluspark mõnusat ajaviidet ja väljakutseid, eriti siis, kui tullakse suurema seltskonnaga. "Siis üritatakse endast parim anda ja näidata teistele, milleks sa võimeline oled," rääkis ehitaja, kellele on töö tõttu kõrgustes turnimine rutiin, mitte enam lõbu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles