Liiga pika vinnaga lugu

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korruptsiooniasi, kus peamisteks süüdistatavateks on Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ning ärimees Nikolai Ossipenko, ulatub 2009. aasta kevadesse, mil kaitsepolitsei kriminaalasja alustas. Tööd tehti ilmselt kõvasti ning vaevalt oli 2009. aasta oktoobris Solovjovi valimisnimekiri ülekaaluka võidu saanud, kui kapo töötajad tulid halli maja puistama ning linnapea kinni pidasid.

Järgnes pikk ja aeganõudev kohtueelne uurimine. Prokuratuuri ja kapo lubatud tähtajad asja kohtussesaatmiseks muudkui lükkusid ja lükkusid edasi. "No lõpuks ometi," arvasid ilmselt nii protsessiosalised ning ka kõrvaltjälgijad, kui prokuratuur selle aasta jaanuaris raporteeris, et asi jõudis kohtusse.

Ent eile selgus, et asja pole võimalik arutada enne 2015. aastat. Muidugi on õigussüsteemil oma reeglid, kuidas asjade läbivaatamine käib, kuid selle loo puhul on riigi õigusaparaadi maine küll saanud suure hoobi. Sest siin ei saa enam kuidagi rääkida mõistlikust menetlusajast.

Asja teeb piinlikuks eelkõige see, et tegemist pole ju mingi moosivaraste bandega, vaid avalikult väga tuntud ja oluliste tegelastega.  See, et kohtupidamist ühiskondlikult nii olulises kriminaalasjas, mis on pälvinud väga suurt avalikku tähelepanu,  ei suudeta kohtusse jõudmise hetkest arutama asuda enne kui kahe aasta möödudes, on oluline signaal justiitsministeeriumile ja riigikohtule. Ehk oleks aeg süsteemis midagi muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles