Tugevasti põimunud niidid

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtla-Järve linnavõim ja kohaliku suurärimehe Nikolai Ossipenko ettevõtted on paljude aastate jooksul omavahel tihedalt seotud olnud erisuguste hangete ja avalike teenuste kaudu. On olnud aastaid, kus koguni 13 protsenti linna aastaeelarvest on kulunud selle ärimehe firmadelt teenuste ostmiseks.

Mitmed need tehingud on toonud kaasa uurimisi ja kriminaalasju ning praegugi on Viru maakohtus käimas korruptsiooniprotsess, kus kohtu all on nii Kohtla-Järve linna juhid kui Ossipenko firma N&V ja tema töötajad. Ettevõtja ise vabastati kohtumõistmisest tema kehva tervise tõttu.

Ent nüüd on üha tihedamalt hakanud avalikult põimuma ka Ossipenkode perekonna ärimaailma ja Kohtla-Järve linnavalitsuse kaadripoliitika. Ossipenko mitmete ettevõtete juhatuses figureerinud kasupoeg Tiit Lillemets on liikunud linnavalitsusse. Sama teed on läinud ka tema usaldusalune Deniss Veršinin, kes on pärast mitmetes Ossipenko  kommunaal- ja prügifirmades töötamist tõusnud abilinnapeaks majanduse alal. Muu hulgas juhib ta enamiku hangete läbiviimist ja vastutab ka nende tööde vastuvõtmise eest, mida osutavad endise tööandja ettevõtted.

Samal ajal on endised linnavalitsuse tippametnikud Viktoria Tsventarnaja ja Vladimir Tužilkin pääsenud prügiäriga tegelevate Ossipenko firmade Ekovir ja Uikala Prügila etteotsa.

Loomulikult ei ole sellises inimeste vangerdamises mitte midagi ebaseaduslikku. Aga see on selge vihje sellele, kuivõrd tugevad niidid seovad kohalikku võimu ja avalike  teenuste osutajat.

Viktoriiniküsimus on: kes kogu seda protsessi juhib? Õige vastus võiks olla: linnavolikogu. Paraku on see kõrgeim kohalik võimuorgan paljude aastatega näidanud end vaid formaalse, mitte sisulise rollitäitjana. Kes tahab irooniline olla, võiks ju küsida, kas poleks mõistlik raha kokku hoida ja linnavõim ametlikult selle äriimpeeriumiga ühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles