Veenva elujõuga traditsioon

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümnete tuhandete inimeste osavõtul pühapäeval Toilas toimunud kaevurite päeva pidustused näitasid veenvalt, kuivõrd oluline on see traditsioon Ida-Virumaa inimestele.

Kaevurite päeva tähistamist on püütud ära jätta või anda sellele teistsugust kuju mitmel korral. 1990. aastatel arvati, et sedalaadi ametipidude aeg on läbi saanud. Mitmetel aastatel ei tähistatud seda päeva ühegi avaliku üritusega.

Ent kui sajandivahetusel otsustas tollase Eesti Põlevkivi juhi Mati Jostovi meeskond selle traditsiooni taastada, tulid paljud Ida-Viru inimesed sellega hoobilt kaasa. Legendi tasemel räägiti, et ametipäeva pidustuste ajalookambrist väljatoomise eest andestati Jostovile isegi mitme tuhande kaevuri koondamine, mis tema eestvõtmisel tol ajal toimus.

Mõned aastad tagasi tõmbas ametipäeva tähistamisele kriipsu peale praeguste kaevurite suurim tööandja Eesti Energia. Pidu küll tehti, kuid mitte sama nimega ega traditsioonilisel ajal − augusti viimasel pühapäeval. Pealegi ei olnud energeetikakontserni suvepäevad kõigile huvilistele avatud rahvapidu.

Kaevurite päeva tähistamist hoidsid samal ajal elus riigikogu liige Lembit Kaljuvee ja Viru Keemia Grupp. Eesti Energia kaevureid nähtud sel üritusel märksa rohkem kui oma firma suvepäevadel.

Sel aastal panid kaks suurfirmat kaevurite päeva tähistamiseks raha kokku ja tundub, et kõik olid rahul ja õnnelikud.  Nende pidustuste juured võivad ju ulatuda nõukogude aega, kuid see ei tähenda, et nad kannaks tolle ajastu ideoloogiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles