JUHTKIRI: Karta on, et need pole viimased halvad uudised

Põhjarannik
Copy
Eesti elektrijaam.
Eesti elektrijaam. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viimased nädalad on toonud Ida-Virumaa jaoks järjepanu halbu uudiseid, mis on põhjustatud Euroopa Liidu usinast kliimapoliitikast.

Et kallinenud saastekvootide tõttu on järsult kahenenud põlevkivivajadus ja seoses sellega ka ressursitasude laekumine kohalikele omavalitsustele, oli Alutaguse vallavolikogu sunnitud eelmisel nädalal vastu võtma juba teise negatiivse eelarve. Valla tulud kujunevad aasta alguses kavandatuga võrreldes miljoni euro võrra väiksemaks. Järgmisel aastal võivad tulud väheneda veel ühe miljoni võrra. 

Tänases Põhjarannikus on lugu sellest, kuidas Narva elektrijaamade naabruses aastaid tegutsenud kalatalu oli sunnitud tegevuse lõpetama, kuna elektrijaamade vähenenud tööshoidmise tõttu ei ole forellide ja tuurade kasvatamise kanalis vesi enam sobiva temperatuuriga. 

Võib ju mõelda, et miljoni kadu ühe valla eelarves või ühe väikese kalakasvatusettevõtte sulgemine pole iseenesest maakera kliima parandamise suurte eesmärkide kõrval oluline kaotus. Aga tegelik analüüs, millist mõju avaldab Ida-Virumaa kohalikule ettevõtlusele ja ka omavalitsustele elektri- ja põlevkivitootmise järsk kahanemine, on tegelikult siiani tegemata.   

Suund puhtama ja süsinikuheitmete vaba elektrienergia tootmise poole on õige, ent seda teed ei tohiks läbida nõnda, et olemasolevad piirkonnale elujõudu andvad allikad hoobilt maatasa tallatakse, samal ajal midagi vähegi võrdväärset asemele pakkumata.    

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles