JUHTKIRI Kui nali ei ole nali

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Läinud neljapäeval toimus Kohtla-Järve ühe tuiksoone − Kalevi tänava ümbruskonnas enneolematu aktsioon. Liiklus suleti, kõrvalolevasse kortermajja ei lastud elanikke sisse ega sealt kedagi ka välja. See tekitas paljudes inimestes küsimusi, sest tavaliselt piiiratakse sel kombel ohutsoone, näiteks pommikahtluse korral. Kuid siis evakueeritakse ka inimesi. 

Selgus saabus õige pea: põhjuseks oli asjaolu, et keegi oli mingist relvast lasknud möödasõitvate busside pihta. Ning kuigi inimkannatanuid polnud, kahjustada said vaid bussid, reageeris politsei kiiresti ja suurte jõududega. Kahtlusaluste tabamine oli vaid aja küsimus, nagu seegi, et tegemist oli ilmselt poisikeste mõtlematu tembuga. 

Keegi võib siinkohal mõelda, kas ametivõimud ei reageeri nüüd üle, kui tõenäoliselt nooruse rumalusest sel kombel käitunud poisiohtu mehehakatised trellide taha saatsid ning võimalik, et teo otsese toimepanija suhtes rakendatakse ka vahi alla võtmist eeluurimise ajaks. Ent sellistel puhkudel, kus on relva kasutamise kahtlus, on reegel see, et pigem reageerida üle, kui ebapiisavalt, kuna ohus võivad olla inimeste elu ja tervis.

Eelmisel aastal kirjutas Põhjarannik sellest, et Ida-Virumaal on sagenenud politsei väljakutsed intsidentidele, kus on kasutatud mängurelvi. Politsei väljendas siis oma suurt muret, et mõni selline vahejuhtum võib mängupüstoliga vehkijale maksta ka elu, sest politseinik ei pruugi teada, et inimese käes olev tulirelv pole päris, ning piisab vaid ühest valeliigutusest, kui olukorra lahendamiseks läheb käiku politseiniku käes olev pärisrelv. 

Mis siis veel rääkida pneumorelvadest, millega võib inimest raskelt vigastada, kuid mida võib vabalt igast matkapoest osta. Kui sellist riistapuud kasutatakse tiheda liiklusega tänaval, lastes märki inimeste, sõidukite või ükskõik mille muu pihta, on asi naljast kaugel. See peaks olema siililegi selge, mis veel inimestest rääkida.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles