JUHTKIRI Korruptsiooniasi, mis ootab vastuseid

Põhjarannik
Copy
Jõhvi tervisekeskus, mis valmis eelmise aasta lõpus.
Jõhvi tervisekeskus, mis valmis eelmise aasta lõpus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Esmaspäeval Viru maakohtus lõppenud kohtuprotsess Jõhvi endise volikogu esimehe Niina Neglasoni ning vallas terviseteenuseid pakkuva OÜ Corrigo ja selle juhi Tiiu Sepa üle peaks tooma mõningaid vastuseid korruptsioonimõõdikute skaalal.

See kaks ja pool aastat tagasi suure avalikkuse tähelepanuga ning kolme Jõhvis tuntud naise kinnipidamisega alanud korruptsiooni paljastamise lugu pole aja jooksul siiski oma algset hoogu säilitanud. Aasta tagasi loobus prokuratuur süüdistusest sotsiaalteenistuse endise juhi Sirli Tammiste suhtes, tõdedes, et selleks polnud alust. Protsessil märkis prokurör Kalmer Kask selle kohta vaid: "Sirli Tammiste sattumine kahtlusaluste ringi oli kahtlemata kahetsusväärne eksitus."

Järgmine suur tagasilöök oli süüdistusele see, kui tuli loobuda väitest, et Neglasoni eelistati teistele arstidele, tagades talle suurema töökoormuse ja teenistuse.  

Mis puudutab ülejäänud süüdistust, siis prokuratuuri esitatud faktid annavad väga suure tõlgendamisruumi. Kas röntgenpilt, mille eest Neglason ise maksis, on ikka tõlgendatav põhjendamatu hüve ja altkäemaksuna? Kas Neglason kaitses Corrigo huve, kui hääletas OÜ-le valla ruumide tasulise rentimise poolt, samas kui ettevõte ise soovis neid ruume nullrendile? Kas suuline kokkulepe Neglasoni ämma hoolduse maksumuse üle omab jõudu ka pärast hinnakirja muutmist või tähendab hinna säilimine kohe altkäemaksu? Eks nendele küsimustele peab seadust tõlgendades ja oma sisetunnet kuulates kohus nüüd vastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles