JUHTKIRI Keskerakonda ei tasu Ida-Virumaal maha kanda

Põhjarannik
Copy
Keskerakond on riigikogu valimistel olnud Ida-Virumaal aastakümneid kõige populaarsem, aga samas on häältesaak pidevalt vähenenud.
Keskerakond on riigikogu valimistel olnud Ida-Virumaal aastakümneid kõige populaarsem, aga samas on häältesaak pidevalt vähenenud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

Viimase poole aasta populaarsuse uuringud näitavad, et paarkümmend aastat kestnud Keskerakonna domineerimine Ida-Virumaal on otsa saamas. 

Põhjusi on mitmeid. Keskerakond ei suutnud valitsuses olles kaitsta oma siinseid valijaid rohepöörde tagajärgede eest. Ehk tegutseda põhimõttel, et enne lõikamist tasub üheksa korda mõõta või et enne vana kaevu kinniajamist tasub valmis teha uus ja parem, aga mitte vastupidi.

Loomulikult on toimunu eest vastutavad ka teised erakonnad, mis on Eestis võimul olnud viimase 10-15 aasta jooksul, mida oleks pidanud kasutama rohepöördeks valmistumiseks. Aga neil polnud erinevalt Keskerakonnast Ida-Virumaal suurt midagi kaotada, sest toetus oli varemgi nigel. 

Oma osa populaarsuse kadumisel on kindlasti keskerakondlastega seotud korruptsiooniskandaalidel, omavahelistel hõõrumistel ja tugevate kohalike liidrite nappusel. 

Samas oleks ennatlik Keskerakonda ka maha kanda. Tasub arvestada, et populaarsuse küsitlusi ei saa üheselt kanda valimistulemusteks kohalikel valimistel. Üks asi on suhtumine erakonna kaubamärki, hoopis teine konkreetse otsuse tegemine valimispäeval, mil ees on konkreetsed kandidaatide nimed. Eriti veel siis, kui pildi teevad kirjumaks ka valimisliidud. 

Organisatsiooni tugevuselt on Keskerakonnal Ida-Virumaa suuremates omavalitsustes konkurentidega võrreldes endiselt selge edumaa ja administratiivset ressurssi ning selle omakasupüüdliku ärakasutamise vilumust jagub samuti. 

Ida-Virumaa jaoks ei oleks sugugi halb, kui Keskerakonna ülekaal muutub veidi väiksemaks ja ka teised erakonnad tuleksid rohkem mängu sisse. Sellega kaasneks nende erakondade senisest suurem huvi piirkonna käekäigu vastu. Ent selleks tuleb neil endil pingutada, aga mitte loota, et Keskerakonnas pettunud lihtsalt nende rüppe jooksevad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles