Ka vanadest krõpsupakkidest ja tühjadest patareidest saab töötava masinavärgi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järve gümnaasiumi võistkond tõdeb, et siseruumis oleks Goldbergi masinat lihtsam tööle panna, aga jõuab lõpuks eesmärgile päris lähedale − pingpongipalli teekond kestab 16 sekundit.
Kohtla-Järve gümnaasiumi võistkond tõdeb, et siseruumis oleks Goldbergi masinat lihtsam tööle panna, aga jõuab lõpuks eesmärgile päris lähedale − pingpongipalli teekond kestab 16 sekundit. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sadakond idavirulast lasteaiamudilastest tudengiteni ehitas Goldbergi masinat − vaatemängulist ahelseadet −, et panna end füüsikas proovile.

Goldbergi masina ehitamises võtavad tavaliselt mõõtu ETV teadussaate "Rakett 69" finalistid. Nad alustavad selle planeerimist juba kuu aega varem, et esitleda finaalis ahelseadet, mis töötaks ilma katkestusteta täpselt 105 sekundit.

Ida-Viru õpilased saavad masina ehitusmaterjalide kasti kätte reede hommikul kell 10. Neli tundi hiljem peavad vanemate klasside õpilased esitlema oma tööd kohtunikele. Et ehitamiseks jääb palju vähem aega kui raketlastel, on maakonna füüsikaõpetajate soovid tagasihoidlikumad: masin võiks koosneda võimalikult paljudest elementidest ja töötada 20 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles