JUHTKIRI Lumetorm pole midagi enneolematut

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Enneolematu lumemöll, mis ööl vastu pühapäeva üle Eesti võimust võttis, ei läinud Ida-Virumaastki mööda.

Veel esmaspäeval olid mõned maapiirkonna elanikud lumevangis, osa inimesi oli elektrita, kuid tuleb öelda, et üldiselt mingeid enneolematuid probleeme polnud. Inimesed, kes kuulasid politsei ja päästjate hoiatusi mitte minna selle tormiga liiklusesse, säästsid end teedel lumevangi jäämise eest.

Muidugi päästis paljusid see, et tormile järgnes pühapäev, mil enamikul inimestest polnud tarvis tööle minna, vastasel juhul võinuks hommikul liikluses paras kaos olla.

Kuigi inimestel tekkis nii liikumise kui elektrivarustusega probleeme, siis tundub, et suurem osa saab aru, et sellistes ekstreemsetes oludes ei saagi teehooldajad, elektrikud, päästjad ja muud asjassepuutuvad ametkonnad imet sooritada ning korraga igal pool tormi tagajärjed likvideerida. Loogiline on, et esmalt suunatakse jõud sinna, kus elanikke rohkem, teised peavad nii kaua kannatust varuma.

Mis võiks olla paremini korraldatud, see on elanike informeerimine. Paljudel omavalitsustel on küll koduleheküljel teehooldaja kontaktandmed olemas, kuid pahatihti on need numbrid sellistes oludes kinni või pole kättesaadavad.

Ilmastikunähtus, mille me äsja üle elasime, ei ole aga meie kliimavöötmes midagi enneolematut. Lihtsalt kui seda ei juhtu väga tihti, tundub, et keegi pole selleks valmis. Aga ometi oleme, sest nagu nägime, saame oma elu üsna kiirelt jälle endistesse rööbastesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles