Jõhvis jagatakse jüriöö tuld

Põhjarannik
Copy
22. aprillil kutsub ajakeskus Wittenstein inimesi üle kogu maa süütama jüriöö tuld ja näitama, et Eestimaa elab.
22. aprillil kutsub ajakeskus Wittenstein inimesi üle kogu maa süütama jüriöö tuld ja näitama, et Eestimaa elab. Foto: Erakogu

22. aprilli õhtul jõuab mootorratastega Paidest Jõhvi jüriöö märgutuli, mille iga soovija võib oma koduhoovi viia.

Igal aastal süüdatakse Paide ordulinnuse vahitorni tipus märgutuli, mis kutsub inimesi üle kogu maa läitma koduhoovis jürituld ja näitama, et Eestimaa elab. Ajakeskus Wittenstein korraldab motoklubidega koostöös märgutule jagamist üle Eesti nii, et suuremate asulateni jõuaks see hiljemalt kella üheksaks õhtul.

Jõhvis peaks tuli kohal olema kella kaheksa ja üheksa vahel ning seda jagatakse Vabadussõjas langenute mälestussamba juures kuni kella 21.30ni. "Nii saavad ka idavirulased oma koduhoovis aktsiooniga liituda ning lõket, tõrvikut, küünalt või muud märgutuld läidata," ütles Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse kunstiline juht Kristo Kõrgnurm.

Aktsiooni peakorraldaja ajakeskus Wittenstein kutsub kõiki liitujaid endast aadressil jüriöömärgutuled.ee teada andma, et üheskoos Eesti vabadust tähistada. Samuti on oodatud pildid ja videod.

Juba muinasajal tehti jürituld kurja peletamiseks, 1343. aasta jüriööl sai sellest aga märgutuli suure ülestõusu alguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles