JUHTKIRI Rahvusvahelise tähendusega märk

Põhjarannik
Copy
Mathias Rusti lennule pühendatud mälestusmärk on valmimas Sakal, selle koha lähedal, kus ta 35 aastat tagasi oma lennukiga Nõukogude Liidu õhuruumi sisenes.
Mathias Rusti lennule pühendatud mälestusmärk on valmimas Sakal, selle koha lähedal, kus ta 35 aastat tagasi oma lennukiga Nõukogude Liidu õhuruumi sisenes. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tõnis Kaasik on ligemale paarkümmend aastat pühendanud Saka mõisa, seda ümbritseva pargi ja pankranniku korrastamisele. Nõukogude piirivalvuritest lõhutuna mahajäetud alast on saanud nii turistidele kui oma kandi inimestele Ida-Virumaa üks huvitavamaid puhkekohti, kus tasub igal aastaajal käia jalutamas ja loodust nautimas. Aga Saka on saanud ka kontsertide ja etenduste toimumise paigaks.

Endiste mõisahoonete, aga samuti piirivalvetorni korrastamise kõrval on Kaasik pööranud tähelepanu ka selle kandi ajaloo esiletoomisele. 2018. aasta sügisel püstitas Tõnis Kaasik koos abikaasa Ehaga pankrannikule baltisakslaste ümberasumist meenutava mälestusmärgi "Umsiedlung", mis oli kummardus baltisakslastele nende panuse eest Eesti arengusse.

Mõne nädala pärast valmib selle naabruses aga omalaadne mälestusmärk, mis tähistab Mathias Rusti kuulsat lendu, millel oli pöördeline tähendus maailma poliitikale ja mis soodustas ka Eesti hilisemat taasiseseisvumist.

Ajaloo talletamise kõrval saab see märk küllap ka üheks turistide ligitõmbajaks. Kui enamikul mälestusmärkidel on eelkõige oluline tähendus kohalikus kontekstis, siis Mathias Rusti ja tema lendu teatakse laias maailmas. Selleks et teha selle mälestusmärgi juures pilti, vaadata pankrannikult merele ja kujutada ette, kuidas Rust 35 aastat tagasi sealtsamast üle Soome lahe tollase Nõukogude Liidu õhuruumi sisenes, tasub Sakale tulla.

Turistidele ongi ju tähtsad tuntud nimed ja nendega kaasnevad lood, mis on seotud ühe või teise paigaga. Ning enamasti pakuvad nendega seotud uued mälestusmärgid ka kõne- ja vaidlusainet. Selles mõttes on Mathias Rusti lennu tähistamine Sakal kümnesse tabamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles