JUHTKIRI ⟩ Kus on plaan eelseisvaks talveks?

Põhjarannik
Copy
Keskküte, radiaator
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Keskküte, radiaator Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

Mõnes mõttes on õigus neil kriitikutel, kes ütlevad, et samal ajal kui valitsus eesotsas peaministriga tegeleb punamonumentide küsimusega, on tagaplaanile jäänud see, kuidas tagada inimeste igapäevane toimetulek.

Praegune koalitsioon on ametis olnud kuu aega ning ametit on tal pidada jäänud tulevaste riigikogu valimisteni vaid pool aastat. Seda üllatavam oli, kui lahkelt lubas Reformierakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide võimuliit ametisse astudes rahvale kõiksugu hüvesid ja reforme.

Rahvast rutati kohe hoiatama, et eelseisev sügis-talveperiood saab olema raske kestva ja süveneva energiakriisi tõttu. Ent inimestele lubati, et riik tuleb appi, kui elektri- ja toasooja hind röögatutesse kõrgustesse tõuseb. Samal ajal lubati elektrituru reformi, mis aitaks elektrienergia ebanormaalselt kõrgeid hindu alla tuua ja kontrolli all hoida.

Nüüd on suvi jõudnud oma viimasesse järku ja sügis koputamas peagi uksele, aga paraku ei ole me midagi kuulnud sellest, missugused on valitsuse konkreetsed kavad eelolevaks talveks energiakriisiga hakkamasaamisel. Kas, kuidas ja millal toimub elektriturureform, mis saab toasooja hinnast ja kuidas tuleb valitsus inimestele appi olukorras, kus ka igapäevane toidulaud on märgatavalt kallinenud, nagu kõik muudki esmatarbekaubad?

Muidugi ei tohi me paanikasse laskuda, aga läinud talv näitas, et energiakandjate järsk kallinemine kordades ja kordades on võimalik. Siis ei olnud ühiskond selleks valmis, nüüd aga peaksime olema ja poliitikud peavad pakkuma lahendusi.

Arvata võib, et inimeste toimetulek majandus- ja energiakriisi ajal saab olema eelseisva valimisvõitluse põhiteema. Ja kui praegune valitsus sellega toime ei tule, võib see tähendada praegustele koalitsioonierakondadele kehva tulemust märtsikuistel valimistel ja häid võimalusi opositsioonierakondadele, aga ka esimest korda eeldatavasti riigikogusse pääsevale Eesti 200-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles