Narva koalitsiooni otsus sunnib riiki tanki teisaldama

Põhjarannik
Copy
Narva volikogu
Narva volikogu Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva volikogu esmaspäevane otsus võtta tagasi otsuse eelnõu tanki teisaldamise kohta tähendab seda, et Narva võim ei ole huvitatud seda tegemast. Veel eelmisel nädalal rääkis Narva linnapea Katri Raik Põhjarannikule antud intervjuus, et kõige halvem variant oleks see, kui riik tuleks jõuga ise tanki ära viima. Nüüd aga käitus võimuliit nii, nagu tahetaks valitsust sihilikult provotseerida.

Veel nädalavahetusel Paides peetud arvamusfestivalil rääkis sotsiaaldemokraadist siseminister Lauri Läänemets, et Narva pole võimeline tanki ise teisaldama ja et seda tuleb teha kiiresti. Parteikaaslasest Narva linnapea Katri Raik oli sellisest avaldusest üllatunud ja ütles omakorda, et ei saa aru, mida Läänemets selle all mõtleb. Nüüd on Narva võim ise kõik kaardid segi löönud, nagu ka nädal tagasi, kui piirilinna külastas peaminister Kaja Kallas, et selgitada Narva võimule valitsuse positsiooni punamälestiste teisaldamise põhjuste kohta. Ka siis tegi Narva võimuliit ootamatu käigu: pärast pikka viivitamist tankiküsimuses anti Kallasele üle avaldus, kus seisis, et omavalitsus kavatseb ise tanki eemaldada ning selle varjatud kohta viia.

Esmaspäevane volikogu otsus näitab, et sellist valmidust ei ole, ning karta on, et see on nüüd päevade küsimus, millal riigi valitsus tanki teisaldamiseks tehnika kohale saadab ja see kiiresti ära tehakse. Sest erinevad ministrid on rääkinud vajadusest see kiiresti ära teha.

Muidugi on mitmeid võimalusi, mis sellele järgneda võiks. Iseenesest pole välistatud väljaastumised ja meeleavaldused, aga see, mis järgneb, saab olema lakmuspaberiks, kui olulised see tank ja muud punamonumendid suuremale osale narvalastest on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles