JUHTKIRI ⟩ Hämmastav pimedus

Põhjarannik
Copy
Eestis elavad Venemaa kodanikud on andnud oma panuse selleks, et Putin saaks Ukrainas tapatalguid korraldada, oma kodanikke kahurilihaks saata ja ülejäänud maailma ähvardada. See pilt on tehtud Narvas Venemaa konsulaadi juures 2018. aastal, mil toimusid Venemaa presidendivalimised. Krimmi okpeerimisest oli möödas juba üle nelja aasta. Ülekaalukas osa Eestis hääletanutest, ehk 94 protsenti, andis oma hääle Putinile.
Eestis elavad Venemaa kodanikud on andnud oma panuse selleks, et Putin saaks Ukrainas tapatalguid korraldada, oma kodanikke kahurilihaks saata ja ülejäänud maailma ähvardada. See pilt on tehtud Narvas Venemaa konsulaadi juures 2018. aastal, mil toimusid Venemaa presidendivalimised. Krimmi okpeerimisest oli möödas juba üle nelja aasta. Ülekaalukas osa Eestis hääletanutest, ehk 94 protsenti, andis oma hääle Putinile. Foto: Ilja Smirnov

Et suurem osa Venemaa elanikest peab jätkuvalt president Putini poolt Ukrainas peetavat sõda õigeks, võib tekitada nördimust, kuid on asjaolusid arvestades mingil moel arusaadav.

Aastakümneid toiminud propaganda, millesse on põimitud ajaloo väär tõlgendamine oma praeguse ideoloogia huvides, on teinud oma töö. Eriti olukorras, kus maatasa on surutud igasugune poliitiline opositsioon, ajakirjandusvabadus, kohtuvõimu iseseisvus ja üleüldse teisitimõtlemine.

Sellises diktatuurse režiimiga riigis on üha raskem loota, et kodanikud suudaksid kukutada presidendi, kes saadab oma inimesi kahurilihaks, laseb massiliselt tappa Ukraina tsiviilkodanikke, purustab sealseid linnu ja külasid. Tuginegu kõige selle õigustamine kui tahes suurtele ja jaburatele valedele.

Kuid seda hämmastavam on, et Putini tegevust toetab ka märkimisväärne hulk vene inimesi, kes elavad alaliselt teistes riikides, sealhulgas Eestis. Nad saavad osa kõigist demokraatlike riikide hüvedest, võivad valida võimule neile meelepäraseid poliitikuid, avaldada vabalt oma seisukohti, jälgida väga erinevaid meediakanaleid jne. Aga igatsevad ja kiidavad ikkagi verist diktaatorit. 

Eestis on mitmete uuringute põhjal venekeelsete elanike seas ligemale kolmandik Putini tegevuse toetajad, kolmandik selle vastased ja kolmandik ei oska või ei taha öelda. Seda putinistide kolmandikku, keda on tabanud hämmastav pimedus, on ilmselt ka üsna lootusetu nägijaks teha. Neile võib ju lõpmatult näidata neid koledusi, mida nende armastatud presidendi juhtimisel on Ukrainas korda saadetud, kuid nad ütlevad ikka, et see on lavastus ja Putin toob rahu.

Küll aga on võimalik avada silmi sel kõhklejate kolmandikul ja selle nimel tasub pingutada nii riigi kui kohalikel poliitikutel, aga ka kõigil tavakodanikel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles