MARIS TOOMEL Arendada või mitte arendada, selles on küsimus!

Maris Toomel
Copy
Maris Toomel, Jõhvi vallavanem, Reformierakond
Maris Toomel, Jõhvi vallavanem, Reformierakond Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sihtasutus Ida-Viru Investeeringute Agentuur (IVIA) tegi Jõhvi vallale ettepaneku alustada kortermajade arendamise projekti ning esitas asjakohase taotluse detailplaneeringu algatamiseks. Põhjusi ei pea kaugelt otsima, sest viimased korterelamud ehitati Jõhvi pea 15 aastat tagasi ning vahepeal pole tegelikult tervel Ida-Virumaal kortermajade arendusega tegeldud.

Vallavalitsuse huvi on, et siinne elukeskkond oleks atraktiivne. Kui erasektor uusi kortermaju ei ehita, siis tuleb leida võimalikke alternatiive.

Kogu Ida-Viru maakonnas ja Jõhvis sealhulgas on vaja palju spetsialiste, näiteks eesti keelt oskavaid pedagooge. Lisaks töökohale peame pakkuma ka tänapäevaseid elamistingimusi.

Eesti Televisioonis jõuti juba hõisata, et kohalik omavalitsus tervitab sihtasutuse kortermajade rajamise ideed.

Ärme mata juba eos maha kohalikku elu arendavaid ideid ega otsi kolli sealt, kus teda ei ole.

Paraku tuleb tõdeda, et mitte kõigile pole korterelamute ehitamise idee meelepärane. Nii esitas volikogu liige Aleksei Naumkin mulle märtsi lõpus arupärimise, küsides: "Kes saab kasu sellest projektist ja kes ära kaob?"

Tema arvates tuleks kortermajade ehitamiseks pakutud kinnistule Puru teel ehitada hoopis lasteaed või raamatukogu või midagi muud sellist. Kes (mina?) ja kuhu ära peab kaduma, jääb selgusetuks.

Otse loomulikult, nagu sellel volikogu saadikul ikka kombeks on, kahtlustab ta nii mind kui ka Reformierakonda mingis kahtlases tegevuses. Juba varem on ta näiteks väitnud, et Jõhvi jalgpallihalli ehitamiseks eraldatud riigi raha olevat ma hoopis Narva linnale pakkunud või kinkinud ja linnapea Katri Raigiga olevat sellekohased jutudki räägitud.

Aleksei Naumkin omistab ikka väga suurt võimu ühele omavalitsusjuhile! Tegelikkuses eraldas riik selle raha hoopis Rakvere ja Pärnu linnale. Nii et ei midagi uut − saadik keerutab jätkuvalt oma korduse peal olevat kauamängivat plaati.

Võin kinnitada, et Reformierakond ei ole kunagi mitte kuhugi ühtegi korterelamut ehitanud ja ei kavatse seda ka Jõhvis teha. Mingeid salakokkuleppeid ei ole ega saagi olla. IVIA on avaliku sektori arendusorganisatsioon, mille asutajad on vabariigi valitsus (rakendusüksus majandus- ja kommunikatsiooniministeerium) ning Kiviõli, Kohtla-Järve, Jõhvi ja Narva omavalitsus. IVIA peamine eesmärk on kaasa aidata uute töökohtade loomisele Ida-Viru maakonnas. Tänapäevaste elamistingimuste loomine on kahtlemata üheks kaasteguriks uute töökohtade loomisel.

Tegemist on sisult äärmiselt huvitava ideega, mis kindlasti väärib arutamist ja kaalumist nii riigi, IVIA kui ka volikogu tasandil. Praegusel juhul on tegemist vallale kuuluva kinnistuga ja kõik kinnistu võimaliku koormamisega seotud otsustused kuuluvad volikogu ainupädevusse.

Ka asukoha üle võime ja peamegi diskuteerima. Kuhu ja mida kaugemas perspektiivis ehitada, on koostamisel oleva valla uue üldplaneeringu teema. Arupäringu esitanud volikogu saadik Naumkin tahab aga IVIA juhataja Teet Kuusmiku kui sõnumitooja ilma ettepanekusse süüvimata ja sisulise aruteluta kohe risti lüüa... Minu kui vallavanema ristilöömine on kahjuks juba nimetatud saadiku kinnisideeks saanud.

Iga hea idee on tervitatav ja arutamist väärt. Ärme mata neid juba eos maha ega otsi kolli sealt, kus teda ei ole. Äsja kuulsime halvast uudisest, et Narva esimese uue kortermaja ehitus pandi sõja tõttu pausile, sest pangad peavad Venemaast kiviviske kaugusel asuva arenduse rahastamist liiga riskantseks. Naabrit me endale kahjuks valida ei saa, kuid usun, et sõjaõudused saavad peagi positiivse lõpu ja saame normaalse eluga edasi minna.

Seega on küsimus, kas Jõhvit arendada või mitte arendada, põhimõtteline. Olen üheselt seisukohal, et loomulikult arendada! Seepärast otsigem ja leidkem ka keerulistel aegadel võimalusi heade ideede teostamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles