JUHTKIRI ⟩ Kuulujuttude vastu aitavad selged ja ausad sõnumid

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone.
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve praegust linnavalitsust ei ole põhjust kadestada. Olles saanud vaevalt kuu aega ametis olla, pani linnavolikogu üksmeelselt hääletades neile ette linna tänavuse eelarve, mille menüü koosneb halbadest ja väga halbadest valikutest.

Kohtla-Järve oli mitmetel eelnevatel aastatel elanud üle oma võimete. Nüüd kaela sadanud majanduslangus, inflatsioon ja laenuintresside järsk tõus süvendasid plahvatuslikult probleeme.

Ühelt poolt on võib-olla isegi hea, et neid ette veerenud pähkleid peavad purema noored linnavalitsuse liikmed, kes pole varem linnavalitsemise süsteemiga seotud olnud. Teistel oleks neid möödapääsmatuid ümberkorraldusi ilmselt veelgi keerulisem teha.

On suuresti paratamatu, et kulude kärpimised põhjustavad pingeid, närvilisust ja infomüra. Aga samas ei sünni need ka päris tühja koha pealt. Need puudutavad paljusid inimesi ja perekondi. Kuulujuttude vastu on kõige parem rohi oma plaanide, ükskõik, kui meeldivad või ebameeldivad need ka poleks, üksikasjalik ja kaameli kannatusega selgitamine. Seda annab kõvasti parandada.

Seejuures peaksid linnavalitsusele toeks olema ka linnavolikogu liikmed. Ühelt poolt on suur osa nendest kuulunud saadikute sekka juba palju aastaid ning on ka ise vastutavad tekkinud olukorra eest, püüdes valijate silmis olla ikka iga hinna eest heategijad. Nüüd tasub neil oma valijatele tunnistada, et tehti vigu ja vana moodi edasi minna ei saa.

Teiseks hääletasid tänavuse linnaeelarve poolt kõik saadikud. Nad pidid tajuma, mida varasemast väiksemad arvud eelarveridadel sisuliselt tähendavad.

Kui arvestada, et linnavolikogus on hääletuste põhjal praegu võimatu sotti saada, kes on opositsioonis ja kes koalitsioonis, siis tuleb ka kujunenud kriisist koos sünkroonseid tõmbeid tehes välja sõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles