JUHTKIRI Valitsus kihutab silmakirjalikkuse lainel edasi (2)

Põhjarannik
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev, kes väidab, et automaks on mõeldud selleks, et inimesed kasutaksid vähem autot, istub autosse.
Rahandusminister Mart Võrklaev, kes väidab, et automaks on mõeldud selleks, et inimesed kasutaksid vähem autot, istub autosse. Foto: Tairo Lutter (Postimees)

Ida-Virumaal riigikogusse valitud reformierakondlane Meelis Kiili tunnistas hiljuti Põhjarannikule antud intervjuus, et ei tema poliitikutest erakonnakaaslased ega ka ametnikud, kes elavad Tallinnas ja selle lähiümbruses, ei mõista sugugi sellest ringist kaugemal hajaasustusega piirkondades elavate inimeste muresid. Muu hulgas ka automaksu kehtestamise pärast.

Selle kinnituseks tuli Kiili erakonnakaaslasest rahandusminister Mart Võrklaev kolmapäeval välja automaksu väljatöötamise kavatsusega, ajades seejuures taas silmakirjalikku juttu, et see pole mõeldud niivõrd riigieelarve täitmiseks, kuivõrd looduse hoidmiseks.

Automaks on Eestis sisuliselt olemas ja selleks on kütuseaktsiis. Mida rohkem ja mida suurema januga autoga sõidad ning loodust saastad, seda rohkem kütuseaktsiisi riigile ka maksad. Kunagine poliitikute jutt, et kütuseaktsiisiga laekuv raha läheb teede ehitamisse, on ammu osutunud silmakirjalikuks mulliks. See läheb riigieelarvesse ja muu hulgas selleks, et peamiselt Tallinnas elava ametnike armee heaolu aina kasvaks.

Pealinnas võid tiheda graafikuga ja tasuta ühissõidukitega kulgeda kodu, riigiasutuse kontori, ostukeskuste ja ööklubide vahel ning teha imestavat nägu, et milleks veel autod. Keelame ära või maksustame need, kes maal autoga sõidavad, vaeseks. Muudest maksutõusudest veel ei piisa.

Kas Võrklaev ja teised reformierakondlased julgesid automaksu kehtestamist kuulutada ka oma valimisplakatitel? Ei, selle koha pealt olid nad vait nagu kuldid rukkis. Püüdku veel tõestada, et tegu pole silmakirjalikkuse lainel kihutava valitsusega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles