GULNARA SIDORENKO Sillamäe "prügirevolutsioon" tuleb peatada

Gulnara Sidorenko
Copy
Gulnara Sidorenko, Sillamäe volikogu liige, sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimees
Gulnara Sidorenko, Sillamäe volikogu liige, sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimees Foto: Erakogu

Sillamäe "prügireform" on tõeline revolutsioon, mida linnavalitsus praegu bolševistlikul moel ellu üritab viia. Alamklass ei taha, ülemkiht aga painutab kangekaelselt rahva tahet.

Ajalooliselt on Sillamäel välja kujunenud kogu Eestist erinev ainulaadne konteineriteta olmejäätmete kogumise süsteem: jäätmed kogutakse elanikkonnalt ja munitsipaalasutustelt spetsiaalselt jäätmete kogumiseks ja veoks kohandatud autodele kindla graafiku alusel, st tänavakonteinereid vahekogumiseks ja ladustamiseks ei kasutata.

Sillamäe on Eesti ainus linn, millel on oma konteinerivaba ajalugu. Ilma kõigi silme all "ilutsevate" räpaste konteineriteta, eri masti jäätmemajadeta, konteineriplatside ja muude silma riivavate "ilustisteta".

Ülalt peale surutud revolutsioon, mida linnavalitsus praegu kiirustades korraldab, on täiesti läbi mõtlemata ja viiakse ellu linnaelanikke nörritades.

Omal ajal andis ka keskkonnaekspert Rein Ratas Sillamäe unikaalsele konteinerivabale jäätmekogumissüsteemile kõrge hinnangu. Paljude sillamäelaste meelest on see süsteem linna põhiväärtusi, tagades siin puhtuse ja korra. Aastakümneid on linnaelanikud säärase jäätmekäitlussüsteemiga rahul olnud, seda kõrgelt hinnanud ning soovivad, et see süsteem jääks kehtima ka tulevikus.

Linnapeale ja saadikurühmale aga on need nähtavasti liiga keerulised mateeriad.

2022. aasta detsembris otsustas tsentristlik enamus volikogu istungil senise väljakujunenud jäätmete kogumise ja äravedamise süsteemi tühistada. Linnapea põhjendas seda sellega, et järgmise aasta 1. jaanuarist tulevat hakata prügi sortima ja seda saavat teha ainult konteinerites. Väidetavalt teinud ta prügiveofirmadele järelepärimise ning mitte ühelgi neist polevat pakkuda mitmekambrilisi masinaid elanike sorditud prügi kogumiseks ja koheseks äraveoks, nagu see oli vanasti.

Säärane "prügirevolutsioon" tabas linnaelanikke kui välk selgest taevast.

Linnavalitsus korraldas mitmel korral küll infopäevad, püüdmaks korteriühistute esimehi veenda, et konteinerisüsteemile üleminek on paratamatu, kuna seda nõudvat seadus. Ent toetust linnavõimud neilt sellele ideele ei saanud.

Jäätmeseadus ei sea eesmärgiks lihtsalt sortimist. Seaduse eesmärk on tagada, et võimalikult suur hulk jäätmeid jõuaks taaskasutusse. Selleks aga on vaja kogumis- ja ümbertöötamiskeskusi, jäätmejaamu. Kuid meie linnas neid pole ja keegi ei anna ka vastust, kuhu viiakse elanike sorditud prügi. Kas prügimäele ühte hunnikusse?

Praegu valitseb linnas selles mõttes tõeline kaos. Infosila veebilehelt leiab väikese linna kohta enneolematul hulgal pahaseid kommentaare inimesed ei ole kavandatavate muudatustega nõus.

Miks kehtib meie linnas just selline jäätmesüsteem, mitte pole prügikonteinereid nagu kõikjal mujal? Omal ajal kehtisid jäätmekogumispunktide suhtes kõrged nõudmised ning need lihtsalt ei olnud siinsesse linnaruumi planeeritud.

Aastaid korraldati Sillamäel eksperiment, mille käigus paigaldati linna prügi kogumiseks valged urnid, ent neist loobuti üsna pea ning hakati taas iga päev prügi autodega ära vedama.

Merelinnas on ohtralt linde, kes tervete parvedena prügi laiali tassiksid. Samuti ei ole siia oodatud prügiga kaasnevad rotid, tarakanid ja muud elukad, seepärast ei olegi meie linnaruumis kohta jäätmemajadele ja muudele rajatistele. Linna juhtkond aga ei suuda seda kuidagi mõista.

Kohe pärast volikogu istungit lõime me selle probleemiga tegelemiseks töörühma. Eesmärk oli koguda põhjalikku infot ja leida võimalus prügi vedamiseks mitmekambriliste autodega. Me leidsimegi ASist Keskkonnateenused kahekambrilised masinad, mis firmal koostöös partneritega lühikese ajaga neljakambrilisteks kohandada õnnestus.

Kuid linnavõimud jätkasid elanike petmist. Linnapea isiklikult väitis, et jah, masinad on küll olemas, kuid prügi tuleb väga kõrgele loopida.

Prügikonteinerite paigaldamine kõigi nõuete järgi − ühes betoonaluse ja jäätmemajaga maksab 7000-12 000 eurot. Süvamahutid ehk maa-alused jäätmekonteinerid jäävad ligikaudu samasse hinnaklassi. Ootamatult kaela sadanud kohustus prügikonteinerid soetada ja jäätmemajad rajada lihtsalt laostaks elanikkonna, kuna peaaegu kõikidel elumajadel on võetud suured laenud katuste, küttesüsteemide jms renoveerimiseks. Seetõttu oleks prügiprobleemi lahendamiseks lisaraha kogumine paljude majade puhul lihtsalt võimatu. Linnavalitsus teab seda, ent ähvardab trahvima hakata, kui nende direktiivi käesoleva aasta 1. septembriks ei täideta.

Ülalt peale surutud revolutsioon, mida linnavalitsus praegu kiirustades korraldab, on täiesti läbi mõtlemata ja viiakse ellu linnaelanikke nörritades.

Meie töörühm pöördus linnaelanike poole kirjaga, milles oli välja toodud volikogu liikmetele suunatud nõue konteinerite süsteemile ülemineku otsus tühistada. Praeguseks on sellele kirjale kogunenud üle 1300 allkirja ja neid tuleb üha juurde, ent juba neistki piisab, et algatada volikogu augustikuisel istungil selle otsuse tühistamine.

Töörühm on kindlalt meelestatud ning plaanib selle ebaõiglase otsuse tühistamiseks pöörduda kohtusse. Võimalik, et isegi Euroopa Kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles