RAUNO PÕLD Lüganuse vallavanem peaks ametist lahkuma

Rauno Põld
Copy
Rauno Põld, Kiviõli 1. keskkooli vilistlane ja endine õpetaja
Rauno Põld, Kiviõli 1. keskkooli vilistlane ja endine õpetaja Foto: Emma-Johanna Lepasoo

Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser on öelnud: "Omavalitsusjuht peab aru saama, et ta ei ole mitte oma ametis suur ülemus või kuningas, nagu ütlesite, vaid rahva teener ehk õigem ikka sulane /…/ Hea vallavanem on see, kes oskab hästi oma meeskonda juhtida, omab visiooni, olles sealjuures hea kuulaja ja lahenduste leidja."

Sellised seisukohad leidsin, lugedes uuesti Lüganuse vallalehe 2021. aasta detsembrikuu numbrit, kus Marja-Liisa uue vallavanemana on intervjuu andnud. Just see "lahenduste leidja" osa kriipis hinge, sest see on juba üks pool, millest Kiviõli 1. keskkooli koolipidajana pole vallavanem suutnud kinni hoida.

Otsustasin vaadata praeguse võimu tegemisi laiemalt ning saada selgust, kas oma tegevusega on ainult kooliga seonduvalt valesamme astutud või on probleem laiem. Sirvisin alustuseks valla ametnike nimekirja ning kurb on tõdeda, et ametist on lahkunud palju häid spetsialiste, jättes enda järel haigutama suure augu, kuhu võim pole suutnud inimesi leida.

Laseme võimule need, kelle visioon lähtub valla arengust ja huvidest.

Jah, häid spetsialiste ongi raske leida − kui vallavõim seda ka Kiviõli 1. keskkooli puhul näeks. Praegu otsitakse tööle arendusnõunikku, juristi, lastekaitsespetsialisti, majanduskeskuse juhatajat. Ametnike nimekirjas on lisaks veel puudu sotsiaalnõunik, haridusspetsialist, registripidaja ja hankespetsialist. Kokku kaheksa inimeseta ametiposti ja mitmed neist on oma ala ainukesed esindajad.

Nimekirjas pole enam ka kultuurinõunikku ning tõesti, vallavalitsuse ettepanekul on volikogu otsusega nr 1-3/111 see ametikoht struktuurist välja arvatud. Kurb on tõdeda, et protokollist ei tule isegi välja, et selle küsimuse üle oleks toimunud sisulist arutelu või tekkinud küsitavusi − on lihtsalt otsustatud.

Pilk arengukavasse näitab, et üks strateegiliste eesmärkide elluviimise meede on pühendatud just kultuurile, spordile ja vabale ajale, mis oli kultuurinõuniku koordineerida. Seal on loetletud palju plaanitavaid tegevusi (kultuuriasutuste ühtne juhtimine, suurte ürituste korraldamine, kultuuripärandite hoidmine, vabatahtlike tegevus, vabaühenduste tegevused jne).

Kas tõesti kujutatakse ette, et seda kõike teeb üks ja seesama inimene, kes on juba pandud kõiki Lüganuse valla kultuurimaju juhtima? Selle mõttekäigu eeskujul võiks ka haridusnõuniku töö nimekirjast kaotada ja eeldada, et direktorid koordineerivad selle valdkonna tegevust. Miks on üldse kultuurinõuniku koht koondatud? Miks pole vallaelanikke sellest teavitatud? Vallavanema enda sõnad on olla avatud juhtimisega ja kogukonda kaasav. Sa pole oma lubadusi täitnud!

Lisaks on arengukava elluviimise meetmena välja toodud haridus- ja noorsootöö. See, kuidas praegune vallavõim oma koolidesse suhtub, on minu poolt juba kajastamist leidnud. Kui vaatame noorsootöö poolt, mis on paika pandud Lüganuse vallal oma 48-leheküljelise põhjaliku noortevaldkonna arengukavaga aastateks 2018-2025, siis selle baasil on olukord vallas lausa katastroofiline. Praeguse vallavõimu eestvedamisel on oma tegevuse lõpetanud tervelt kolm noortetuba/-keskust.

Minu teada on tänavune suvi esimene, mil valla poolt ei toimu mitte ühtegi noortemalevat või -üritust, väljasõite. Ilmselt on asi selles, et oma tegevusega suudeti lahti saada ka valla, kui mitte riigi eeskujulikumast noorsootöötajast Gerri Alametsast, kes kõike seda suutis varem meeskondlikult korraldada ja käimas hoida. Nüüd haigutab suur tühimik ka Erasmuse projektide kohal, sest pole enam inimest, kes neid kirjutaks ja valda rahvusvahelist tähelepanu tooks. Nüüd näen sotsiaalmeedia vahendusel, et just Gerri juhitav MTÜ Maidla Noored pakub noortele suvist tegevust − mittetulundusühing tegeleb meie valla noortega.

Miks ei ole olemasolevad noortekeskused pildil? Miks on noortele suunatud tegevused olematud? Ehk tuleks vallavalitsusel siinkohal peeglisse vaadata ja tunnistada, et oma plaanidega struktuuri muutmisel on korralikult metsa pandud?

Lüganuse valla arengustrateegia, mis on seatud 2028. aastani, esitab veel ohtralt eesmärke ja plaane, mis on praeguse võimu poolt täiesti fookusest väljas ja saavutamata. Aga neid ma välja ei too, sest saan aru, et tööd ongi palju ja kõike korraga saavutada on raske. Mida mina konkreetsele võimule ette heidan, on juba olemas olnud ja saavutatud plaanide laiali löömine.

Veiser on oma intervjuus öelnud: "Tahan, et vallajuhtimine oleks aus ja avatud. Pean oluliseks, et meie inimesed oleks enam kaasatud olulisematesse otsustusprotsessidesse." Siinkohal on Marja-Liisa Veiser vastupidi oma sõnadele tegutsenud ja lubadust mitte täitnud. Näen, et vallavanemal tuleb võtta riigimehelikult vastutus ja vallavanema kohalt tagasi astuda − laseme võimule need, kelle visioon lähtub valla arengust ja huvidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles