IDA-VIRU HOMME Eliise Ingel Pungas jätkab vanemate elutööd, kasutades farmis uusimaid tehnoloogilisi abimehi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Robotlüpsilaudas on lüpsmine masinatele usaldatud. Eliise Ingel Pungase sõnul vähendavad automaatsüsteemid inimeste koormust märkimisväärselt. "Inimese kätt on ikka vaja, aga seda enam ei ole, et peab punkt kell viis hommikul tulema lüpsma või vasikaid jootma."
Robotlüpsilaudas on lüpsmine masinatele usaldatud. Eliise Ingel Pungase sõnul vähendavad automaatsüsteemid inimeste koormust märkimisväärselt. "Inimese kätt on ikka vaja, aga seda enam ei ole, et peab punkt kell viis hommikul tulema lüpsma või vasikaid jootma." Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Osaühing Purtse Farm on peretalu, kus põlvkondade vahetumise järel puhuvad uued tuuled: noortalunik Eliise Ingel Pungas soovib nutikalt tegutseda ja tehnoloogia arenguga kaasa minna. Hea näide on äsja avatud täisautomatiseeritud noorkarjalaut.

"Purtse farm on minu vanemate elutöö. Nad alustasid umbes kolmkümmend aastat tagasi seitsme lehmaga, tasapisi kasvasid, 2012. aastal valmis robotlüpsilaut, mis oli sel ajal väga uudne tehnoloogia. Paranesid nii loomade tervis kui ka piimatoodang. Meie abikaasaga tulime siia aastal 2020," rääkis Eliise Ingel Pungas, kes lõpetas mullu Eesti maaülikooli loomakasvatuse eriala magistriõppe.

Noored tulid suurte unistuste ja eesmärkidega, mida on tasapisi hakanud ellu viima. Esimene suurem eesmärk täitus oktoobris, kui sai valmis 220kohaline täisautomatiseeritud noorkarjalaut, kus on kasutusel vasikate automaatsöötja. Masin söödab vasikaid iga nelja tunni tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles