JUHTKIRI Seda toetusraha ei tohi kaotsi lasta

Põhjarannik
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Kolmapäevast alates on Ida-Virumaa ühistutel võimalik taotleda korterelamute rekonstrueerimise toetust, mis võimaldab katta kuni 70 protsenti kuludest. Sellistel tingimustel ja ainult Ida-Virumaa jaoks mõeldud "potis" ootab kasutamist 9,4 miljonit eurot.

On mõistetav, et ka niisugustel soodsamatel tingimustel toetuse kasutamine pole paljudele ühistutele jõukohane. Nii Narvas, Kohtla-Järvel, Kiviõlis kui ka teistes linnades on hulganisti maju, kus osa kortereid on tühjad, paljudes elavad eakad inimesed, kes pole huvitatud maja remondiga kaasnevatest lisakulutustest, millest osa langeb paratamatult ka elanike turjale. Ja isegi kui elanikud saab nõusse, siis omaosaluseks vajalikul määral laen võib osutuda kättesaamatuks.

Teisest küljest, mis oleks alternatiiv? Üle poole sajandi vanad kortermajad lagunevad, nende kütmine ja haldamine muutuvad aina kallimaks. Hoone säilitamiseks, elamiskõlblikuna hoidmiseks ja kommunaalkulude vähendamiseks tuleb varem või hiljem neid nagunii remontima hakata. Aga kui praegu pakutavat toetust ei kasuta, tuleb hiljem teha seda täielikult elanike oma rahakoti arvelt.

Hoone täieliku rekonstrueerimise järel väheneksid kohe kommunaalkulud ja tõuseks nende korterite väärtus. Lisaks annaks ulatuslikum kortermajade rekonstrueerimine paljudele ehitajatele tööd.

Korteriühistutel ja ka omavalitsustel tasub pingutada selle nimel, et need Ida-Virumaa jaoks mõeldud miljonid kaotsi ei läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles