ANVAR SAMOST Müütiline investor ongi olemas, kuid ta valis Läti

Anvar Samost
, ajakirjanik
Copy
Ajakirjanik  Anvar Samost.
Ajakirjanik Anvar Samost. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Mitukümmend aastat on räägitud Eesti majanduse konkurentsivõimest ja Eesti atraktiivsusest investoritele võrdluses teiste riikidega. Alguses pidi Eesti ligitõmbavuse alustena piisama stabiilsest valuutakursist, odavast ja samas targast tööjõust ning madalatest maksudest, mida samas oli lihtne mõista ja tasuda. Aegamööda hakkas iga järgnev valitsus tegelema üha enam Eesti kui sihtriigi turundamisega, välisinvesteeringute meelitamise ja juba investorite toetamisega.

Ometi on isegi pika staažiga ajakirjanikul vaid harva õnnestunud kohata müütilist investorit − inimest, kel on esiteks palju raha, teiseks soov see raha pikaajaliselt ja tulusalt paigutada ning kolmandaks reaalne valik Eesti ja mõne teise meie regiooni riigi vahel. Ilus on ju ette kujutada, et kuskil Frankfurdi pilvelõhkuja 22. korrusel või Šveitsi mägede ja järvede vahel istub suure laua taga keegi, ühel käel tabelitega kirjatud paberid Eesti plusside ja miinustega ning teisel käel samasugune pakk Läti kohta. Ja tema ettevõtte pangaarvel on 100 miljonit eurot, mis on kavas investeerida ühte või teise neist riikidest − näiteks puidukeemiatehase rajamiseks.

Eestis on vähe asju, mille pärast keegi raha just siia peaks investeerima. On inimesed, Euroopa keskmisest paremini haritud. Mõned looduslikud ressursid: mets, põllumaa, maavarad nagu põlevkivi ja fosforiit. Geograafiline asukoht oli varem tugevus, nüüd on nõrkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles