HENRI KASELO Kohtla-Järve saab uued koolimajad

Copy
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo.
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo. Foto: Erakogu

Mul on hea meel, et linn ja riik saavutasid kompromissi, mis puudutab Kohtla-Järve Järve kooli asukoha küsimust. Eelmisel nädalal kirjutati alla ka partnerlusleping, mille alusel antakse Mõisa tee 1 kinnistu, kus praegu asub lasteaed Aljonuška, riigile üle hiljemalt 1. septembril 2025. Partnerluslepingu sõlmimine tähendab seda, et me saame haridusvõrgu korrastamisega edasi minna ning 26 miljonit eurot investeeritakse siiski suure tõenäosusega Kohtla-Järve kahe uue koolihoone ehitamiseks, kui me suudame ajakavast, iseäranis detailplaneeringu osas, kinni pidada.

Jah, suhtlus haridusministeeriumiga on olnud kohati konarlik ning on esinenud üsna palju möödarääkimisi, ent see ei tähenda sugugi, et linn poleks uutest koolimajadest kuidagi huvitatud olnud. Iga investeering Ida-Virumaale on otsene julgeoleku tagatis: uus koolimaja tagab ühtlasi paremad töö- ja õpitingimused ning uus hoone on alati üks tugev argument ka edasises värbamistöös. Ehkki elame majanduslikult keerulistel aegadel, ei taha ma isiklikult maha matta veelgi laiema hariduslinnaku loomise ideed. Sinna oleksid lisaks uutele koolidele ja spordiväljakutele ehitatud ka raamatukogu ja riiklik üürimaja, et majutada linna tööle tulevaid koolitöötajaid ja muid spetsialiste tänapäevastes tingimustes.

Rääkides lähemalt sellest, miks otsustamine ja läbirääkimised oodatust rohkem aega on võtnud: linn on pakkunud Järve kooli ehitamiseks erinevaid asukohti, eelistades omalt poolt Katse 2 kinnistut, kus praegu asubki Järve kool, sest seal on olemas kehtiv detailplaneering. Riigil oli seevastu kindel soov ehitada see Kohtla-Järve gümnaasiumi lähedusse, et sporditaristut saaksid jagada kaks kooli. Ent sellest soovist saime teada suhteliselt viimasel hetkel, mitte läbirääkimiste esimeses etapis. See oli ühtlasi põhjus, miks me ei saanud pakutud asukohta kohe rutakalt aktsepteerida - tegemist on ikkagi suure otsusega, mis vajab kooskõlastust nii koolipere kui ka kogukonnaga. Seetõttu pidasime maha ridamisi koosolekuid ja läbirääkimisi, et jõuda kõigi osapooltega asukoha osas konsensusele.

Jah, arusaadavalt on europrojektidel oma üsna paindumatud tähtajad, kuid sedavõrd põhimõttelisi otsuseid, mis puudutavad sadu õpetajaid ja õpilasi, kiirustades ja osapooli kaasamata teha lihtsalt ei saa. Linn lihtsalt ei saanud jätta ära kuulamata ka kogukonna, ennekõike slaavi põhikooli hoolekogu muret. Nad ei soovinud, et koolipere peaks mitu korda kolima, tekitades lisastressi, arvestades koolide liitmist, üleminekut eestikeelsele õppele ja paljut muud.

Mõistagi tekitasid eri huvigruppide seisukohad ja ajasurve palju arusaamatusi sealhulgas ka koalitsioonisaadikute seas, mistõttu ei olnud linnavolikogu enamus esimesel korral päri uue koolihoone ehitamisega slaavi põhikooli (Pärna 49) kinnistule, nagu oli riigi esialgne soov. Arvestades ohtu kaotada suured investeeringud, rääkisime veel kord aktiivselt läbi erinevate osapooltega, et leida kompromiss. See leitigi suuresti tänu samuti hariduslinnakus asuva Aljonuška lasteaia juhtkonnale ja hoolekogule, kes mõistsid, kui olulised on riigi ja ELi investeeringud linna haridusse, nõustudes uue koolihoone ehitamisega hoopis nende kinnistule. Juba praegu on Kohtla-Järvel liiga palju pooltühje lasteaiahooneid, mistõttu ühe lasteaiahoone sulgemine linnale probleemi ei tekita. Vastupidi, aitab hoopis kaasa meie linna haridusstrateegias sätestatule − korrastada linna alusharidusvõrgustikku. Pealegi puudutaks lasteaiapere kolimine neli korda vähem inimesi kui koolipere puhul, samas on sealne kinnistu piisavalt suur koolihoonele ja sporditaristule.

Nüüd aga jõuame valusama teemaploki juurde − laste kasutamine poliitvõitluses. Mitmed opositsioonilised saadikud nägid kohe võimalust linnavõimu rünnata, kuigi mitmetes küsimustes oldi siiski ühel meelel. Ennekõike selles, et vajalikud investeeringud peaksid Kohtla-Järvele igal juhul tulema. Küsimus oli selles, kui kaugele peaks linn järeleandmistes riigile minema.

"Russki mir" ja "arengu torpedeerijad" on vaid ühed paljudest väljenditest, mida me opositsioonipoliitikute ja nende toetajate suust linnavalitsuse kohta kuulnud oleme. Pidevalt üritatakse koostöö või konstruktiivse kriitika asemel kunstlikult ette kujutada seda kolme peaga lohet, kelle vastu kangelaslikult võidelda - mõeldakse välja probleem ning seejärel hakatakse ühest suust karjuma, kui halb ja saamatu linnavalitsus on. Säärased teod meenutavad mulle võitluskunstides kasutatavat treeningharjutust nimega "võitlus varjuga", millega teritatakse oma löögitehnikat. Opositsiooni puhul pean ma kahjuks nentima, et neidsamu võitlusi varjuga kiputakse paradoksaalsel kombel kaotama. Probleemi otsitakse tihtilugu seal, kus seda ei ole, ning sisulise töö tegemise asemel kulutatakse energiat tarbetule lahmimisele.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et oleme riigile väga tänulikud, et pärast pikki arutelusid saime uue Järve kooli hoone ehitamises siiski ühele nõule. Sõlmisime haridusministeeriumiga lepingud, millega muu hulgas viiakse ministeeriumi alla ka Kohtla-Järve täiskasvanute kool. Samuti tähendab saavutatud kompromiss seda, et saame edasi minna Ahtme linnaossa planeeritava uue koolihoone ehitamisega ehk korda saab pikas plaanis kogu linna koolivõrk, mis on teiste Eesti omavalitsustega võrreldes palju kehvemas seisus.

Siinkohal soovime teha ministeeriumiga tihedamat koostööd, et korrastada meie haridusvõrku ja tõsta meie hariduse kvaliteeti veelgi. Haridus- ja teadusministeeriumi suurem olemasolu linnas tagab selle, et kohalike poliitikute ideoloogilisest tahtest hoolimata hoiab meie kohalik haridusvõrk üht eestimeelset joont ega jää poliitiliste mängude keskmesse.

Tagasi üles