JUHTKIRI: Farss rahva raha eest

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi võimud tegid aktiivset kihutustööd inimeste kutsumiseks rahvahääletusele, kuid see teema jättis valdava osa jõhvilastest külmaks.
Jõhvi võimud tegid aktiivset kihutustööd inimeste kutsumiseks rahvahääletusele, kuid see teema jättis valdava osa jõhvilastest külmaks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Üks esimesi asju, mida praegune Jõhvi koalitsioon lisaks oma palkade ja hüvitiste järsule tõstmisele tegema asus, oli küsimus, kuidas muuta Jõhvi valla formaalne nimetus linnaks. Sellest ei saanud keegi täpselt aru, miks seda vaja on ja mida see muudab, sest Jõhvi linn on tegelikult ju olemas.

Ajapikku sai selgeks, et tegemist on vallavanem Martin Repinski isikliku idee ja sooviga, kuigi ta viitas, et seda soovivad "paljud elanikud". Ebatavaliselt kaua kestnud rahvaküsitluse komisjoni oli ennast määranud Repinski ise, lisaks temale olid seal abivallavanem Max Kaur ning Repinski lahutamatu kaaslane paljudes avalikes kohtades ja avalikel üritustel, volikogu aseesimees Jekaterina Vassiljeva. 

See muutis kogu selle küsitluse farsiks, sest sellistes komisjonides on teatavasti üldjuhul inimesed, kes kuidagi ei tohiks väljendada avalikult oma seisukohta hääletusele pandud asjades. Siin aga käisid komisjoni liikmed urniga mööda kauplusi ja teisi avalikke kohti, agiteerides inimesi hääletama tulema. Osa inimesi ei saanud ilmselt arugi, mille poolt nad hääletavad.  Tagatipuks pole aga olemas õigusnormigi, mis sellist staatusemuudatust niimoodi teha lubaks. Väike osalus võimude ponnistustele vaatamata näitas ka, et see pole jõhvilastele tähtis küsimus. 

See rahvaküsitluse farss on piinlik, aga loodetavasti õpetlik lugu, sest näitab, kuidas omavalitsuses on jokk-skeemi kasutades võimalik teha avaliku raha eest valimiskampaaniat ja keegi kätt vahele panna ei saa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles